Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο είχαμε σήμερα ανήμερα της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, από τους διαρκώς και επιμελώς «επιτήδειους ουδέτερους» της παγκόσμιας αυτής συγκρούσεως, εφαρμόζοντας την ίδια τακτική και σήμερα.

Οι σημερινές τουρκικές προκλήσεις πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και Μη Επανδρωμένα Αερο-οχήματα (UAV), συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, και μπορεί να μην ήταν πολλά αριθμητικά, έχουν όμως τη δική τους «σημασία», καθώς έγιναν ανήμερα της Εθνικής επετείου, κατά παράβαση ακόμα και των όσων οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν υπογράψει στο πλαίσιο της Συμφωνίας Παπούλια – Γιλμάζ περί μη «αμοιβαίων προκλήσεων» τις μέρες εθνικών ή θρησκευτικών εορτών αλλήλων!

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, σήμερα, 1 «ζευγάρι» μαχητικών αεροσκαφών F-16, από τα οποία και τα 2 ήταν οπλισμένα, καθώς και 3 UAV, συνολικώς 5 αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 14 παραβιάσεις – όλες από τα UAV – του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επίσης σημειώθηκε και 1 εμπλοκή με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» της ελληνικής αεραμύνης, που ενεπλάκησαν σε σκληρές αλλά εικονικές «αερομαχίες» με τα τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει παρανόμως.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αντιμετώπισή τους.