Τα νέα στελέχη της Όμικρον 5 είναι πιθανό να επικρατήσουν στην Ελλάδα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν παρατηρείται πίεση στο Σύστημα Υγείας, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια αύξηση στις νοσηλείες.

Ακόμη, είπε πως δεν είναι κακό στους εργασιακούς χώρους να φορά κάποιος μάσκα.

Δεν απέκλεισε έξαρση της γρίπης, ενώ ανέφερε πως δεν θα υπάρξει μια εκρηκτική κατάσταση στη χώρα μας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τα υποστελέχη BQ1 και BQ 1.1, σημείωσε: «Προχθές ανακοινώθηκε από το ΕΟΔΥ ότι έχουν εντοπιστεί τα στελέχη BQ 1 και BQ 1.1 που είναι υποστελέχη της Ο5 και στην Ελλάδα. Είναι στελέχη τα οποία φαίνονται ότι έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Ο5, προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποιο σύστημα να πιέζεται ιδιαίτερα από αυτα τα στελέχη αλλά οι προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε μια σταδιακή επικράτηση αυτών των στελεχών. Υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μια αύξηση των διασωληνωμένων και των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο εξαιτίας της νόσου. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι αλλά με βάση και την εικόνα που είδαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε μολυνθεί, δεν θεωρούμε ότι θα είναι κάτι μη διαχειρίσιμο. Δεν θα δούμε κάτι το οποίο θα χρειαστεί οριζόντια μέτρα».

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, είπε: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που είναι για Ο4-Ο5 σχεδιασμένα φαίνεται ότι βοηθάμε κάπως τις μεγάλες ηλικίες, αυτούς που έχει προταθεί να το κάνουν. Το πλεονέκτημα σε σχέση με το προηγούμενο είναι μικρό αλλά για τις μεγάλες ηλικίες ακόμα κι αυτό το μικρό είναι πολύ σημαντικό. Προς το παρόν δεν βλέπουμε όχι μόνο στην Ελλάδα γενικά στον κόσμο μεγάλη κινητικότητα στο να πάνε να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση. Εγώ δεν το έχω κάνει ακόμα αλλά η ηλικία μου είναι 44 οπότε δεν ανήκω στις ηλικίες που έχουν αυτή τη στιγμή ισχυρή σύσταση. Γενικά δεν προτείνεται σε ηλικίες κάτω των 60 και νομίζω είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συστάσεις για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν είναι θέμα ασφάλειας, είναι θέμα και διαθεσιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα, τα εμβόλια δεν είναι ανεξάντλητα».

Ερωτηθείς για την επαναφορά της μάσκας στους εργασιακούς χώρους, απάντησε: «Εάν είσαι σε έναν εργασιακό χώρο που ακούς ότι υπάρχουν διαγνώσεις κορονοϊού γύρω-γύρω δεν είναι κακό να τη φόρας τη μάσκα. Γενικά δεν βλέπουμε επαναφορά της μάσκας ως οριζόντιο μέτριο, τώρα η ατομική προστασία του καθενός είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να το σκεφτεί».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι μπαίνουμε στην εποχή της γρίπης, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε: «Σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει για τον λόγο ότι έχουμε να δούμε τη γρίπη δύο χρόνια περίπου. Στο νότιο ημισφαίριο υπήρχε αυξημένη διασπορά της γρίπης, ήταν δηλαδή μια έντονη έξαρση γρίπης για το δικό τους χειμώνα θεωρούμε ότι θα είναι κάτι αντίστοιχο και εδώ αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημιουργήσει μια κατάσταση εκρηκτική αλλά δεν είναι για να την υποτιμήσουμε. Ο κόσμος πρέπει να πάει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης οι μεγάλοι άνθρωποι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα».