Η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ιταλίας, Γαλλίας, καθώς και η προοπτική περαιτέρω εξελίξεως της ασκήσεως “EUNOMIA” σε στρατηγικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, σε συνδυασμό με την κοινή αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητος και της ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, διαπιστώθηκε κατά τη δεύτερη τετραμερή συνάντηση των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Αμύνης των προαναφερθεισών χωρών, που διεξήχθη στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), με επικεφαλής τον Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο, στο πλαίσιο της «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» (QUAD) και μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς ασκήσεως “EUNOMIA-3-2022”, που διεξήχθη στην ανατολική Μεσόγειο το διάστημα 3 – 6 Οκτωβρίου 2022.

bla1

Παράλληλα έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία και των συνεπειών τους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις και απειλές στο ταραγμένο περιβάλλον ασφαλείας, της τελευταίας συμπεριλαμβανομένης της παρανόμου μεταναστεύσεως, καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας» κ.λπ.

Ακόμα, διατυπώθηκαν απόψεις – προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσεων για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, της ειρήνης και σταθερότητος στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξετάσθηκε η προοπτική περαιτέρω εξελίξεως της ασκήσεως “EUNOMIA” σε στρατηγικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Την πρώτη μέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις ομάδων εργασίας Ελλάδος – Κύπρου και Ελλάδος – Ιταλίας, όπου στο πλαίσιό τους, οι διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις εργασίες της τετραμερούς συναντήσεως, εκτός από τον Κ.Μπαλωμένο, συμμετείχαν ο Κύπριος ομόλογός του Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γάλλος Guillame Ollagnier και ο Ιταλός διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής Υποναύαρχος Gianfranco Annunziata.

bla3

 

Σκοπός των δραστηριοτήτων της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας είναι η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η ενίσχυση της κοινής τους  ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η εν λόγω πρωτοβουλία καταδεικνύει επίσης, τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων χωρών για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο και τέλος, τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» σημειώνεται σχετικώς.