Τέλος χρόνου για τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις που εκδίδουν στην φορολογική διοίκηση. Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, παραμονεύουν πρόστιμα και λουκέτα εάν δε δηλωθούν στο e-send της ΑΑΔΕ.

Οι φορείς της αγοράς βέβαια πιέζουν για νέα παράταση για τη δήλωση των αποδείξεων, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως τοποθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών. Το αντίθετο μάλιστα, η ΑΑΔΕ έστειλε 171.000 e-mails προειδοποίησης στις επιχειρήσεις.

Με βάση τον έλεγχο που έγινε στις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές, διαπιστώθηκε ότι τρεις στις δέκα ή 171.000 επιχειρήσεις δεν είχαν διαβιβάσει ούτε μια απόδειξη στα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης ή ενώ είχαν ξεκινήσει να στέλνουν τα δεδομένα ξαφνικά διέκοψαν τη διαβίβαση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις τους.

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν το e-mail καλούνται τώρα να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα αποστολής των στοιχείων και να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί από τις ταμειακές μηχανές.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται

Όσοι δεν συμμορφωθούν, από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ.

Σε περίπτωση δε, που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η μη διαβίβαση των στοιχείων, μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έφυγαν από την ΑΑΔΕ χωρίζονται σε δυο ομάδες:

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 84.000 e-mails που απευθύνονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν διαβιβάσει καθόλου στοιχεία για τις αποδείξεις λιανικής που εκδόθηκαν από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (Φ.Η.Μ.). Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που έλαβαν το e-mail θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν παλαιά ταμειακή μηχανή την οποία δεν χρησιμοποιούν είναι δηλαδή παροπλισμένη και δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει 87.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε επιχειρήσεις οι οποίες ενώ διαβίβαζαν τα δεδομένα των αποδείξεων που έκοβαν από την ταμειακή ξαφνικά σταμάτησαν να στέλνουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τους. Στην κατηγορία αυτή, πιθανόν να ανήκουν εποχικές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούται να αποστέλλουν τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.
Πηγή: newsit.gr