Στη πόλη της Λάρισας βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time, που ξεκίνησε από τη Γλασκόβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Ελλάδα και συνεχίζει στο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, μέσω Κύπρου και Ισραήλ.

Στόχος της δράσης είναι να παραδοθεί η σκυτάλη και το μήνυμα για την αναγκαιότητα καθολικής, ποιοτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 6 - 18 Νοεμβρίου 2022.

Η διαδρομή στη χώρα μας καλύπτει συνολική απόσταση 750χλμ., μοιρασμένη σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 39 είναι σχεδιασμένα για δρομείς και τα 33 για ποδηλάτες περνώντας από πολλές πόλεις, εκτός κεντρικών δρόμων.

Στη πόλη της Λάρισας η αλλαγή της σκυτάλης πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο από τον Κώστα Γκόλτσιο με κατεύθυνση προς την Νίκαια.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, είπε πως στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αφύπνιση της κοινωνίας πάνω στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

«Είναι πολύ σημαντικό που η Διάσκεψη για το Κλίμα γίνεται φέτος σε μια χώρα της Αφρικής γιατί για εμάς η κλιματική δικαιοσύνη είναι ένα πάρα πολύ ουσιαστικό θέμα. Και αυτό διότι ενώ οι δυτικές χώρες παράγουν γύρω στους επτά τόνους διοξείδιο του άνθρακα, οι χώρες της Αφρικής παράγουν ένα τόνο».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκαμπαρδώνης μίλησε για την ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας μας για την αφύπνιση των νέων ανθρώπων για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ο χρόνος τελειώνει. Ας τρέξουμε τώρα όλοι μαζί. Η θερμοκρασία αυξάνεται συνέχεια στον πλανήτη. Αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν δραστικά μέτρα και τολμηρές αποφάσεις τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα» είπε.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος του δήμου Λαρισαίων, Βαγγέλης Μόρας σημείωσε πως ο δήμος υποστηρίζει έμπρακτα την παγκόσμια σκυταλοδρομία, συμμετέχοντας με όλες του τις δυνάμεις.

«Όλοι εδώ μαζί έχουμε ενωθεί για να περάσουμε ένα τόσο σημαντικό μήνυμα στους ηγέτες που αποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή» είπε ο κ. Μόρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των δράσεων που διοργανώθηκαν στα πλαίσια της σκυταλοδρομίας Running Out of Time, μαθητές της πόλης της Λάρισας το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποίησαν "ειρηνική διαδήλωση για την προστασία του πλανήτη", με τα μηνύματα στα πλακάτ που κρατούσαν να γράφουν μεταξύ άλλων "Μειώστε τους ρύπους", "Υπάρχει στη Γη τεράστια πληγή το όνομα της είναι κλιματική αλλαγή", "Σώστε τον Πλανήτη δεν έχουμε άλλο σπίτι".

Οι μαθητές με την ολοκλήρωση της πορείας έφτασαν στο δημαρχείο της πόλης όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης σε δήλωσή του τόνισε, πως η δράση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί αφορά τον ίδιο μας τον πλανήτη και την προστασία του.

«Το μήνυμα είναι ένα. Πράσινες λύσεις, Βιώσιμη ανάπτυξη, για να μπορέσουμε αυτό το σπίτι που είναι η γη μας, να το κρατήσουμε ζωντανό. 'Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Σε αυτή την κατεύθυνση η νέα γενιά είναι οι πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, με σημαντικούς σταθμούς τον διάπλου της Μάγχης και τις τελετές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην έδρα της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της σκυταλοδρομίας, ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα "συναντηθούν" στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου, μέσω ενός εντυπωσιακού εικονικού προγράμματος, που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Η Ελλάδα είναι 3η ανάμεσα στις 101 χώρες που συμμετέχουν ως τώρα, με 145 σχολεία να έχουν ήδη εγγραφεί.