Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου (Η/Π), μεσαίας κλίμακος, των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επωνυμία «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2022», που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους, το διάστημα από τη Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.

ipppos__3_

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι εθνική, διακλαδική, τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση 1ης Στρατιάς, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

ipppos__2__2

Στην ΤΑΜΣ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2022 συμμετείχαν:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτηρήσεως, αντιαεροπορικά συστήματα, επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», η πυραυλάκατος (Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων) «ΡΟΥΣΣΕΝ», καθώς και 1 ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, F-16 Block.50, Mirage 2000-5, καθώς και ένα ιπτάμενο ραντάρ EMBRAER EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως & Ελέγχου (380 Μ-ΑΣΕΠΕ).
  • Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ), της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ).
  • Παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ipppos__7_

Αξίζει να σημειωθεί ότι «η άσκηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, και αποσκοπούσε στην σχεδίαση και στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στην διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, στην δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠ (ΣΔΕΕ ΗΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολλαπλής απειλής περιβάλλον» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ipppos__4_
ipppos__5_
ipppos__6_
ipppos__1_