Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές, που προκλήθηκαν σε περιοχές της Κρήτης, οφείλονται τόσο στην κλιματική κρίση και στην κλιματική αλλαγή, όσο και στις υποδομές, οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προετοιμάζονται για να διαχειριστούν όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία συχνότερα δυστυχώς «χτυπούν» την πόρτα μας.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Όργανου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων της χειμερινής περιόδου 2022-2023».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος: «…αυτό, που για μας έχει σημασία είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που αποτελούν την πολιτική προστασία, να είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και κυρίως σε απόλυτη επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση».

Ο Δήμος Χανίων συνεργάζεται απόλυτα με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Τσουπάκη, έχοντας ήδη προβεί, όπως είπε, στον απαραίτητο προγραμματισμό και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση σε οποιαδήποτε απαίτηση προκύψει. «…στην παρούσα φάση ο Δήμος Χανίων έχει προμηθευτεί ενημερωτικές πινακίδες για περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων και σεισμού, οι οποίες τοποθετούνται τώρα και ενημερώνουν τους πολίτες», τόνισε ο κ. Τσουπάκης, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να συνεργαστούν και να μην αφήνουν τις ημέρες της κακοκαιρίας τα απορρίμματα εκτός της οικίας τους, προκαλώντας πρόσθετα ζητήματα.

Στο μεταξύ ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί περίπου στο 70%, έχει υλοποιηθεί εκ μέρους της ΔΕΥΑΧ αναφορικά με τους καθαρισμούς σε αγωγούς ομβρίων, στις εξόδους στην παράκτια ζώνη, ενώ μέχρι σήμερα περίπου 6.000 φρεάτια και σχάρες υδροσυλλογής έχουν καθαριστεί.

Έργα αποκατάστασης ζημιών στο Ρέθυμνο

Στο μεταξύ ξεκινούν στο Ρέθυμνο εργασίες για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες των 2 τελευταίων ετών (πολύ έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) στις υποδομές του Δήμου και αφορούν: «Αποκατάσταση της βατότητας σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους (καθαρισμοί δρόμων, σταθεροποίηση πρανών και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης επανακατασκευή οδοστρωσίας κλπ) καθώς και παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές».

Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ που θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου, το οποίο εντάσσεται στο έργο με γενικό «Αντιμετώπιση καταστροφών από θεομηνίες Δ. Ρεθύμνης», με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών που εξακολουθούν να δημιουργούνται λόγω χαλάρωσης της συνοχής των γαιών ως αποτέλεσμα των πλημμυρών. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει κηρυχθεί & παραμένει, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.