Με ένα πολύ μεγάλο έργο – κυρίως ηθικής τάξεως – ασχολείται αυτήν την εποχή η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ (ΔΙΣ/ΓΕΣ), παράλληλα με το υπόλοιπο πολύτιμο έργο της. Ένα έργο που έχει ξεκινήσει τελείως αθόρυβα, από τον Νοέμβριο του 2012 και εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας με την ίδια ένταση και «πάθος» από πλευράς των αρμοδίων, αφού αφορά τη διατήρηση εις το διηνεκές των ονομάτων και των βαθμών όλων των ηρωικών νεκρών, όλων των πολέμων του Έθνους. 

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, η ΔΙΣ «έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την ακριβή αποτύπωση, σε βελτιωμένη βάση δεδομένων, των στοιχείων των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού κατά τις πολεμικές περιόδους του Έθνους, από το 1897 έως σήμερα. Τα στοιχεία που καταχωρίζονται βασίζονται κυρίως σε σχετικές εκδόσεις της ΔΙΣ, αλλά και σε στοιχεία που προκύπτουν μετά από έρευνα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των περίπου 115.000 πεσόντων τα ονόματα των οποίων είναι ήδη καταγεγραμμένα, έχουν ελεγχθεί από το επιστημονικό/στρατιωτικό προσωπικό της ΔΙΣ/ΓΕΣ 45.000 πεσόντες των περιόδων των Κρητικών Επαναστάσεων, των δύο Βαλκανικών Πολέμων, των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Σύμφωνα με το ρυθμό δουλειάς που ακολουθείται, η εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ελεγχθεί το σύνολο των πεσόντων της περιόδου 1914 – 1919, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων οι οποίοι έπεσαν κατά την εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού στη Μεσημβρινή Ρωσία (1919), ενώ ο έλεγχος του συνόλου των πεσόντων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.

Επισημαίνεται ότι μία πρώτη γεύση, αυτής της πολύτιμης δουλειάς της ΔΙΣ/ΓΕΣ πήραν όλοι οι Αθηναίοι το 2013 (και συνεχίζεται ως τώρα) όταν σε 24ωρη βάση στην είσοδο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης προβάλλονται σε ψηφιακή μορφή τα ονόματα όλων των νεκρών των δύο Βαλκανικών πολέμων, σε απόλυτη αλφαβητική σειρά και σε συνεχή ροή. 

Λ.Σ.Μ.