petrelaio_aerio
Ελλάδα

Μεγάλη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου - Αποκλιμάκωση και σε πετρέλαιο, ρεύμα (Βίντεο)

Αναμένεται μείωση στους λογαριασμούς τον Νοέμβριο

Ο φόβος μειωμένης ζήτησης αλλά και η ευρωπαϊκή παρέμβαση ώθησαν την τιμή του φυσικού αερίου σε πτώση, ενώ η «μπάλα» πήρε και τις τιμές σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, αλλά αναμφισβήτητα έχουν καλλιεργηθεί κάποιες προσδοκίες ότι τελικά μπορεί ο φετινός χειμώνας να μην είναι και τόσο κακός όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού αυτό τον χειμώνα.

Αυτό θα γίνει μέσω κοινής αγοράς φυσικού αερίου, μηχανισμών περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, νέων μέτρων για τη διαφανή χρήση της υποδομής και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Κατά συνέπεια όπως ήταν αναμενόμενο η Κομισιόν με το πακέτο δεν εισηγείται άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας, προφανώς, των πολιτικών διαφωνιών και της ανησυχίας για τις συνέπειες που θα έχει στην ασφάλεια των προμηθειών.

Βουτιά στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Στο μεταξύ η τιμή του φυσικού αερίου παρουσίασε νέα μεγάλη πτώση, ενώ πιέσεις παρατηρήθηκαν και στο πετρέλαιο. Για το αέριο η υποχώρηση χθες ήταν της τάξεως του 12,4% και διαμορφώθηκε στα 112,15 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι 68% χαμηλότερα από αυτή που είχε διαμορφωθεί στα 349 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η χονδρική τιμή ρεύματος, παρά το γεγονός ότι χθες ανέβηκε, θα είναι 274,85 ευρώ, δηλαδή σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα η μέση τιμή ήταν κάτω από τα 200 ευρώ. Έτσι στις τιμές που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους ηλεκτρισμού αύριο, 20 του μήνα, οι λιανικές τιμές θα είναι σημαντικά μειωμένες, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερη επιβάρυνση για τον Νοέμβριο και βέβαια μικρή ανάσα για τις επιχειρήσεις, που καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης.

Στα νοικοκυριά αυτή η εξέλιξη δεν θα φανεί και αυτό διότι η κάλυψη φτάνει το 90% του επιπλέον κόστους.

Η πορεία πάντως της χονδρικής τιμής του ρεύματος, πριν δύο ημέρες διαμορφώθηκε στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Συγκεκριμένα ανήλθε στα 166,12 ευρώ η MWh σημειώνοντας πτώση κατά 44% σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη 13 του μηνός. Τότε ήταν στα 298,97 ευρώ η MWh και κατέγραψε κάμψη 132 ευρώ η MWh.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς η πτώση οφείλεται αφενός στο διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη της ζήτησης και αφετέρου στη μείωση της κατανάλωσης που σημειώνεται τα Σαββατοκύριακα. Ρόλο βέβαια έχει διαδραματίσει όπως είναι φυσικό και η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Επίσης πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου με το Brent να υποχωρεί ακόμη και κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι υπό τον φόβο της ύφεσης. Βέβαια στην αντλία οι τιμές καλπάζουν και η ψαλίδα ανάμεσα στο diesel κίνησης και την βενζίνη να ανοίγει ακόμη περισσότερο και να υπερβαίνει πλέον τα 10 λεπτά το λίτρο.
Πηγή: newsit.gr