Το Netflix και ο Ράφαελ Ρόου κατατάσσουν στις «πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» τις φυλακές Διαβατών. Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη όχι ως τουρίστας αλλά ως κρατούμενος και μπαίνει στη φυλακή με σκοπό να μας παρουσιάσει τις ρεαλιστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν οι φυλακισμένοι στα Διαβατά.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο Ράφαελ Ρόου φιλοξενείται σε ένα κελί με τρεις «σοβαρούς παραβάτες», όπως ανέφερε και ο ίδιος χαρακτηριστικά. Τον Νίκο που έχει καταδικαστεί για φόνο, τον Τζόνι που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και τον Αντώνη που καταδικάστηκε για διακίνηση μεταναστών.

diavata__2_
Η φράση «Η αγάπη για τον άνθρωπο πρέπει να βασιλεύει στην ψυχή και την καρδιά μας» είναι γραμμένη σε τοίχο των φυλακών στα Διαβατά

Στο προσκήνιο οι διακινητές ανθρώπων  

«Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» επιλέγουν στο επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα να ρίξουν φως στα εγκλήματα που κρύβονται πίσω από την «διακίνηση ανθρώπων». Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι φυλακές Διαβατών έχουν έναν σημαντικό αριθμό διακινητών. Συγκεκριμένα, από τους 440 κρατούμενους οι 100 καταδικάστηκαν επειδή ανακαλύφθηκε η ανάμειξη τους σε κυκλώματα διακίνησης. Ο Ρόου θέτει στο προσκήνιο την κατηγορία αυτή και συζητά με τους κρατούμενους επιχειρώντας να ανακαλύψει πόσο επικίνδυνος είναι ένας διακινητής ανθρώπων και ποσό σκληρή η «τιμωρία» που του επιβάλλεται.

Οι κρατούμενοι στα Διαβατά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα εντός της φυλακής, παρόλα αυτά είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν λεπτομέρειες της ιστορίας τους οδηγώντας τον Ρόου σε συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελληνικών τακτικών σωφρονισμού. Οι προσπάθειες για απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες και η εργασία αναπτερώνουν τις ελπίδες όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από το παραβατικό τους παρελθόν. Η επιθυμία να ξεφύγουν, όμως, δεν καλλιεργείται με αποτέλεσμα όσοι δεν την έχουν «έμφυτη» να διαπράττουν εγκλήματα ακόμα και εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Συνολικά ο βρετανός δημοσιογράφος έζησε ως κρατούμενος στην Ελλάδα πέντε μέρες, αποχωρώντας την έκτη μέρα, έχοντας συμπεράνει τον λόγο για τον οποίο οι φυλακές Διαβατών κατατάσσονται στις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου.

fylakes-diavaton

Ποιος είναι ο Ράφαελ Ρόου

Ο Ράφαελ Ρόου ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και ανακαλύπτει εμπειρικά τις συνθήκες σε σκληρές φυλακές του πλανήτη αλλά και τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι κρατικοί φορείς για να επιτευχθεί η επανένταξη και ο σωφρονισμός των παραβατών του νόμου.

Πέρασε 12 χρόνια στην φυλακή για εγκλήματα που ποτέ δεν διέπραξε. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, όμως, δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως  όταν οι άνθρωποι τον ρωτούν γιατί επιστρέφει σε φυλακές μέσω της εκπομπής, ιδιαίτερα αφού αγωνίστηκε τόσα χρόνια για να βγει απαντά ότι «είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε μια εικόνα για το πώς λειτουργούν οι φυλακές σε όλο τον κόσμο. Μόνο με μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση μπορεί να υπάρξει πραγματική αλλαγή».

Πράγματι, οι γνώσεις για όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των φυλακών είναι πολύ περιορισμένες. Ο Ρόου και το ντοκιμαντέρ « οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» δίνουν την ευκαιρία να «μπούμε» σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και να αποκτήσουμε γνώσεις για την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης όσων διαπράττουν εγκλήματα, ενώ παράλληλα μας βάζει σε σκέψεις για το κατά ποσό οι συνθήκες αυτές είναι αποτελεσματικές ή δίκαιες.