Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησαν οι σπουδαστές της ΚΖ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Ακολούθων Πρεσβείας της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα από τους αρμόδιους επιτελείς, για τα αμυντικά θέματα της χώρας.

Οι 20 νέοι διπλωμάτες μας είχαν επικεφαλής την Διευθύντρια Σπουδών της Ακαδημίας Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄ κ. Νίκη Καμπά, και στο ΓΕΕΘΑ οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για την αποστολή του, για τις τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, για τις εξελίξεις γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για θέματα που αφορούν την αποστολή, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

Επίσης ενημερώθηκαν από τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο επί θεμάτων Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής, καθώς και από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο (ΕΑ) Απόστολο Μητσόπουλο επί θεμάτων της αρμοδιότητός του.

17_oct_001__1_

Ο Δρ.Κ.Μπαλωμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προβλέψεις του Νόμου 4622/19, που αφορά στο Επιτελικό Κράτος, στο ρόλο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στη διαμόρφωση διυπουργικών πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων για την ασφάλεια της χώρας, ενώ παρείχε ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία της υπό κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, παρουσίασε, τη διοικητική δομή και τις αρμοδιότητες της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ, τις επιμέρους ενότητες του θεσμικού κειμένου της ΠΕΑ αρμοδιότητας ΓΔΠΕΑΔΣ, καθώς και τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν.

17_oct_001__5_

Μετά το πέρας της προαναφερθείσης ενημερώσεως ο επικεφαλής της ΓΔΠΕΑΔΣ δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων, από τους σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της η Αναπληρωτής Διευθύντρια Σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας, κυρία Ευαγγελία Καλαϊτζή, ευχαρίστησε τον Δρ. Κ.Μπαλωμένο για την εμπεριστατωμένη παρουσίασή του και την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε και ευχήθηκε αυτή η συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

17_oct_001__01_
17_oct_001__7_

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη των σπουδαστών της Διπλωματικής Ακαδημίας εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τρέχουσας Εκπαιδευτικής Σειράς αυτής, με την πραγματοποίηση από 10 έως και 14 Οκτωβρίου 2022 ενημερωτικών επισκέψεων σε Υπηρεσίες και Μονάδες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Αττική, Κρήτη και Λάρισα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Αρχηγείο Στόλου, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμύνης, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115 ΠΜ), στην 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (5η Α/Μ ΤΑΞ), στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στον Ναύσταθμο Κρήτης, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στην Αγία Παρασκευή Αττικής, στην Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ), στην 1η Στρατιά/EU-OHQ και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), τα δύο δύο τελευταία στη Λάρισα.