Ένα νεκρό άνδρα άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε χθες την Κρήτη, ενώ η αγωνία για την τύχη της 49χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας κορυφώνεται.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι έρευνες των δυτών σταμάτησαν λόγω του σκότους και των πολλών φερτών υλικών που υπάρχουν στην θαλάσσια περιοχή, και συνεχίζονται από το πρωί της Κυριακής.

Eπιστρατεύτηκαν δύτες από Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες σήμερα το πρωί θα συμμετάσχουν και από την Ομάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού.


Μητέρα δύο παιδιών η 49χρονη αγνοούμενη

Η γυναίκα που αγνοείται είναι μητέρα δύο παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στο neakriti.gr, ο σύζυγός της 49χρονης, η γυναίκα του, βρισκόταν στο ίδιο όχημα που εντοπίστηκε η σορός του 50χρονου νεκρού άνδρα, ο οποίος δεν τα κατάφερε να βγει ζωντανός, όταν τα ερμητικά νερά της βροχής που είχαν μετατρέψει τους δρόμους στην Αγία Πελαγία σε ποτάμια παρέσυραν το όχημά του, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Όταν ξέσπασε η καταιγίδα, o 50χρονος νεκρός μιλούσε στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους φέρεται να της περιέγραφε πως το νερό έχει φτάσει ως τα παράθυρα του αυτοκινήτου, τα οποία είχε κλείσει. Όταν πια το νερό κάλυψε το όχημα, το κινητό «νέκρωσε».



«Η σύζυγός μου είχε έρθει το πρωί εδώ με τον άνδρα που βρέθηκε νεκρός για κάποιες εργασίες. Ο Κώστας [σ.σ.: άτυχος άνδρας] με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα αναγκαστούν να φύγουν. Ξαφνικά με πήρε μετά από δύο λεπτά και μου είπε ότι έχουν μπει μέσα στο αυτοκίνητο αλλά δεν πατάει καλά στον δρόμο και να καλέσω βοήθεια μέσω του 112 γιατί δεν είχαν καλό σήμα», περιγράφει ο σύζυγός της αγνοούμενης και συνεχίζει λέγοντας «ήρθαμε με τον γιο μου εδώ και προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά μέσα στο όχημα βρήκαμε μόνο τον νεκρό άνδρα η γυναίκα μου έλειπε. Μακάρι να είναι ζωντανή αυτό θέλω μόνο», αναφέρει χαρακτηρίστηκα με αγωνία.

Ποιος ήταν ο 50χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός

Το θύμα της φονικής κακοκαιρίας ήταν ο 50χρονος Κωνσταντίνος Βεργάκης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και στο επάγγελμά του φωτογράφος, ιδιαίτερα αγαπητός, όπως φαίνεται και από τα σπαρακτικά μηνύματα φίλων και συγγενών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, o Κωνσταντίνος Βεργάκης ήταν 30 χρόνια φωτογράφος. Το πάθος του για τη φωτογραφία δεν σταμάτησε ποτέ, ωστόσο επιθυμούσε να πειραματιστεί πάνω σε διάφορους τύπους φωτογραφίας, εκτός από τα πορτρέτα.



Σε μήνυμά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωριού, με αφορμή την θλιβερή είδηση του χαμού του 50χρονου φωτογράφου, ο οποίος μάλιστα θεωρούνταν πολύ καλός επαγγελματίας, αναφέρει: «Είναι κρίμα και άδικο να φεύγουν από την ζωή νέοι άνθρωποι και ειδικά όταν κόβεται το νήμα της ζωής μέσα από μια βιβλική καταστροφή. Καλό σου ταξίδι χωριανάκι Constantinos Vergakis!!Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου!!»

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, η γυναίκα κατάφερε και βγήκε από το αμάξι κι έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη της.



Πυροσβεστική: 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα

Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.

Με την συνδρομή της Πυροσβεστικής, σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Ακόμη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας μεταξύ τους και 2 παιδιά.



Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στο νησί

Στην περιοχή σπεύδει σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας - Έλλης Γεράρδη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το κλιμάκιο θα βρεθεί, από το πρωί, στο πεδίο και θα επισκεφθεί περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λογω περιοχές.

100 χρόνια είχαν να συμβούν τέτοια φαινόμενα 

Για το φαινόμενο αυτό - που όπως είπε -και ο Ευθύμης Λέκκας ήταν σφοδρό με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές μέσα σε δέκα λεπτά, μίλησε και ο Τάσος Αρνιακός αλλά και τοπικοί παράγοντες της Κρήτης.



«Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που ήταν ραγδαίο. Στο Ηράκλειο έπεσαν 90 τόνοι νερού ανά στρέμμα, όταν όλο τον Οκτώβριο ανά μέσο όρο πέφτουν μόνο 60. Στα Χανιά είχαμε 110 τόνους το στρέμμα όταν για έναν ολόκληρο μήνα έχουμε 70. Στο Ρέθυμνο 90 όταν για όλο τον μήνα πέφτουν 65 και τέλος στον Αγιο Νικόλαο έπεσαν 140 τόνοι νερού με τον μέσο όρο του Οκτωβρίου να είναι 50. Στη Σητεία χάλασε το μηχάνημα και πιστεύω ότι πλησίασε ή ξεπέρασε τους 200 τόνους το στρέμμα. Ήταν τόσο ραγδαία τα φαινόμενα που είχαμε 100 τόνους την ώρα. Είναι μια μεγάλη καταστροφή και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία 80 με 90 χρόνια Η Κρήτη θα δέχεται βροχές μέχρι την Τετάρτη όχι όμως με αυτή την ένταση και έκταση. Τα έντονα φαινόμενα έχουν μεταφερθεί σε Καστελόριζο και Ρόδο. Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακό.



Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές. «Οι καταστροφές είναι μεγάλες και τέτοια φαινόμενα έχουν να παρατηρηθούν εδώ και 100 χρόνια. Οι ζημιές είναι μεγάλες στη Σητεία που βρίσκομαι. Ουδέποτε είχαν πέσει τόσες μεγάλες ποσότητες νερού σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε το κυβερνητικό κλιμάκιο. Οι δύο περιοχές που έχουν πληγεί είναι η Αγία Πελαγία και η Σητεία».

Δήμαρχος Σητείας: Σε 4 ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε πέντε χρόνια

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης είπε ότι στην περιοχή έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες ποσότητα βροχής που πέφτει σε πέντε χρόνια! «Το φαινόμενο που είχαμε στη Σητεία δεν ήταν μόνο ακραίο αλλά πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει. η μέτρηση από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας είναι 1.878 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες. Η βροχή που πέφτει μέσα σε πέντε χρόνια στη Σητεία έπεσε σε 4 ώρες. Καταλαβαίνετε το τι ζημιές έχουν προκληθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη που μίλησε στο OPEN οι έμποροι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή στις επιχειρήσεις τους: «Αυτή τη στιγμή ο μισός εμπορικός κόσμος της Σητείας έχει καταστραφεί. Εδώ ήταν 280 χιλιοστά ραγδαίας βροχής την ώρα. Τα μαγαζιά του μισού εμπορικού κόσμου είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς στη Σητεία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική».