Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με δυνατότητα αναστολής, υπό τον όρο ότι θα αλλάξει κατοικία, επιβλήθηκε σε 72χρονο από τη Θεσσαλονίκη που κατηγορήθηκε για συστηματικά βίαιη συμπεριφορά κατά μελών της οικογένειάς του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από ένα ακόμα βίαιο περιστατικό που σημειώθηκε στις 11 Μαΐου του 2021, μέσα στο διαμέρισμα που ζει η οικογένεια, μαζί με τον ηλικιωμένο κατηγορούμενο, στην περιοχή της Νικόποπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης που εκδικάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η νέα υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας κατέθεσαν τα τρία θύματα που είναι η συνομήλικη σύζυγος του 72χρονου ομογενή από τη Γεωργία, η νύφη του και η 22χρονη εγγονή του. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συρροή και αποφάσισε την αναστολή της ποινής, αλλά μόνο υπό τον όρο να φύγει από το σπίτι.

Ο Στράτος Λούβαρης και το protothema.gr σημειώνουν ότι ανασταλτικό αποτέλεσμα δόθηκε και στην έφεση υπό τον ίδιο όρο, με αποτέλεσμα ο 72χρονος να είναι αναγκασμένος να αλλάξει σπίτι αλλιώς θα καταλήξει στη φυλακή.

Οι σοκαρίστηκες καταθέσεις

Οι τρεις γυναίκες περιέγραψαν όλα όσα έγιναν στις 11 Μαΐου, μέσα στο διαμέρισμα που μένουν όλοι μαζί, αλλά και τον εφιάλτη που ζουν τα τελευταία χρόνια με τις εντάσεις που δημιουργεί ο ηλικιωμένος στο σπίτι.

«Με χτύπησε με σφαλιάρα στο πρόσωπο, έπεσα στο πάτωμα και έτρεξε στην κουζίνα για να πάρει το μαχαίρι. Μου έλεγε ''που…α θα σε κάνω ρεζίλι στον κόσμο, θα σε μαχαιρώσω και μετά θα αυτοκτονήσω''. Από το χτύπημα που δέχθηκα είχα αίματα και μελανιές στο πρόσωπο. Έτρεξε η εγγονή μου και η νύφη μου έπεσαν επάνω του για να τον σταματήσουν, να του πάρουν το μαχαίρι από τα χέρια», ανέφερε με δάκρυα η γυναίκα.

Ο καβγάς για το συγκεκριμένο συμβάν ξέσπασε όταν η σύζυγος του γιού του άλλαξε κανάλι την ώρα που ο ηλικιωμένος έβλεπε τηλεόραση. «Εκείνη την ημέρα πέταξε το τηλεκοντρόλ στο κεφάλι της νύφης μου. Η εγγονή μου έτρεξε και μπήκε ανάμεσα μας. Έλεγε ''παππού τι κάνεις, γιατί χτυπάς τη γιαγιά μου;''». Αυτός απάντησε ότι «το αξίζει και με το παραπάνω».

«Όταν πήρε το μαχαίρι στα χέρια του, πέσαμε επάνω του τρία άτομα, η νύφη μου, η εγγονούλα μου κι εγώ. Τον πιάσαμε, μας έσπρωξε και φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσει», κατέθεσε ακόμη η γυναίκα.

«Δεν κοιμάμαι γιατί φοβάμαι μήπως με μαχαιρώσει»

Ο ηλικιωμένος δεν ήταν η πρώτη φορά που χτυπάει την ίδια και τις υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας που ζουν στο σπίτι και, όπως είπε η σύζυγός του, αδυνατή να εξηγήσει αυτήν την συμπεριφορά του.

«Με σταματάνε στο δρόμο και με ρωτάνε αν με μαχαίρωσε ο άντρας μου. Με βρίζει, μου λέει ''θα σε μαχαιρώσω δεν θα γλιτώσεις''. Η ζωή μου είναι μαύρη. Δεν ξέρω πώς μπορώ να λύσουμε τα προβλήματά μας όταν ένας άνθρωπος δεν με φροντίζει. Εγώ την έζησα αυτή τη ζωή, εγώ ξέρω πόσο δύσκολα έχω περάσει», είπε και έκανε έκκληση στο δικαστήριο να απομακρυνθεί ο ηλικιωμένος από το σπίτι.

«Δεν μπορώ να είμαι σε ένα σπίτι μαζί του. Δεν κοιμάμαι τη νύχτα γιατί φοβάμαι μη με μαχαιρώσει. Φοβάμαι. Μόνο αυτό θέλω. Δεν τα έχω καταγγείλει όλα, μόνο εγώ ξέρω τι πέρασα. Σας παρακαλώ, όσο είναι μακριά τόσο θα είμαι ήρεμη. Δεν μπορώ να ζω με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή θα με μαχαιρώσει», κατέθεσε.

«Μου πέταξε το τηλεκοντρόλ στο κεφάλι»

Περιγράφοντας όσα έγιναν εκείνη την ημέρα, η νύφη του ηλικιωμένου ζευγαριού κατέθεσε ότι ο 72χρονος χτύπησε με δυνατή σφαλιάρα το πρόσωπο της πεθερά της. «Υπήρξε μεγάλη ένταση εκείνη τη στιγμή. Ύστερα πήγε να πάρει το μαχαίρι και τον κρατούσαμε με το ζόρι να μην το πάρει. Μου πέταξε το τηλεκοντρόλ και με πέτυχε στο κεφάλι. Ήτανε πάντοτε βίαιος, έκανε φασαρίες και πάντα σήκωνε χέρι στην πεθερά μου. Τώρα άρχισε να την απειλεί ότι θα τη σκοτώσει».

Σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου, η ίδια ανέφερε ότι με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά, συνεχίζουν να μένουν στο διαμέρισμα με το ηλικιωμένο ζευγάρι καθώς φοβούνται πως αν φύγουν ο 72χονος θα κάνει τις απειλές του πράξεις και τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα για την σύζυγό του.

«Τον φοβόμαστε»

Η εγγονή του 72χρονου είπε με κλάματα στο δικαστήριο πως φοβάται πάρα πολύ για την γιαγιά της. «Εκείνη την ημέρα χτύπησε τη γυναίκα στο κεφάλι και ήθελε να την δείρει και άλλο. Μπήκαμε εμείς και τον τραβήξαμε. Αυτός σηκώθηκε και έτρεξε στα μαχαίρια. Προσπαθούσε να μου σπάσει το δάχτυλο όταν τον κρατήσαμε και φωνάξαμε τον αδελφό μου. Δεν ξέρω τι πρόβλημα υπάρχει, μπήκε όλη η οικογένεια σε αυτήν τη διαδικασία. Ούτε η γιαγιά μου τον θέλει, τον φοβάται και μένει μαζί του», ανέφερε.

Η 22χρονη τόνισε ότι πολλές φορές προσπάθησε να μιλήσει με το παππού της αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε η κατάσταση. «Τα έχουμε δοκιμάσει όλα και δεν λειτουργεί τίποτα. Λέγαμε θα κάνουμε υπομονή αλλά όσο δε του δίναμε σημάδια χειροτέρευε. Φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε μη μας μαχαιρώσει. Με έχει χτυπήσει πολλές φορές και εμένα και την γιαγιά μου, είχε μελανιές στο μάτι της η γυναίκα. Εκείνη την ημέρα πήγε να τη χτυπήσει ξανά με μπουνιές αλλά τον τραβήξαμε. Φοβάμαι μη μας μαχαιρώσει, μη μας σκοτώσει. Έχει δηλώσει πως "μέχρι να χύσω αίμα σε αυτό το σπίτι, δεν θα ησυχάσω"», κατέθεσε στη συνέχεια.

«Μόνο τρεις φορές την χτύπησα»

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως οι τρεις γυναίκες λένε ψέματα και αποκρύπτουν αρκετά πράγμα. Είπε κυνικά ότι «στα 51 χρόνια έχω χτυπήσει μόνο τρεις φορές. Δεν τα πάμε καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν με φοβάται κανένας, η γυναίκα μου λέει 90% ψέματα, η νύφη και η εγγόνι μου λιγότερο», ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει πρόβλημα με την νύφη του.

«Παραδέχομαι ότι της πέταξα το τηλεκοντρόλ. Πήρα το μαχαίρι γιατί έβλεπα τηλεόραση και η νύφη μου άλλαξε το κανάλι. Η εγγόνι μου είναι γλωσσού», είπε, ενώ σε άλλο σημείο έδειξε με τις γροθιές του πώς χτυπούσε τη σύζυγό του.

Πηγή: protothema.gr