Αντικείμενο και εισαγγελικής έρευνας αποτελούν πλέον οι προκλητικοί ναζιστικοί χαιρετισμοί του Κωνσταντίνου Πλεύρη, δικηγόρου του Γιάννη Λαγού, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η εντολή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Η εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια δύο συνεδριάσεων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό εντός της δικαστικής αίθουσας. Τη μία φορά μάλιστα μπροστά στη μάνα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, θα κληθούν να καταθέσουν δικηγόροι παρόντες στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να περιγράψουν και διευκρινίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες ο δικηγόρος προέβη εντός της δικαστικής αίθουσας στους ναζιστικούς χαιρετισμούς.