«Η τιμή του ψωμιού δεν έχει αυξηθεί τόσο όσο άλλα προϊόντα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος. Ο κ. Μούσιος δήλωσε πως το ψωμί έχει αυξηθεί 15 έως 16%. Παράλληλα σημείωσε ότι από πέρυσι έχουν διπλασιαστεί τα κόστη για ένα αρτοποιείο.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών ζήτησε να αυξηθεί η επιδότηση σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και να 
μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13 στο 6%.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Μούσιου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την τιμή του ψωμιού

Μ.ΜΟΥΣΙΟΣ: Η τιμή του ψωμιού δεν είναι πολύ ακριβότερα συγκριτικά με τις αυξήσεις που έχουμε σε όλα τα είδη και σε όλα τα τρόφιμα. Συμφώνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του ψωμιού τον Σεπτέμβριο με τον περσινό Σεπτέμβριο είναι 18%. Συμφώνα με την Eurostat τα στοιχεία από τον Αύγουστο του ’21 με Αύγουστο του ’22 είναι 22.8%. Κι ερχόμαστε τώρα στις αυξήσεις στο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς, είναι 15% έως 16%. Το 22% της Eurostat και 18% της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται με τις αυξήσεις στα ψωμιά των supermarkets, εκεί θα δούμε ένα ψωμί από 4.20 να έχει περάσει στο 5.30. Στους φούρνους θα δούμε μια φρατζόλα από 0.90 να έχει φτάσει στο 1 € ή από 1 € στο 1.10 €. Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος έχουν διπλασιαστεί τα κόστη λειτουργίας ενός αρτοποιείου ξεκινώντας από την ηλεκτρική ενέργεια που τριπλασιάστηκε, το πετρέλαιο 80%, το φυσικό αέριο 870 € πέρυσι το κόστος του μήνα, 1.780€ τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο 2.600€ Όλες οι άλλες πρώτες ύλες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι τιμές τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος των αρτοποιείων στο 20% κι αν αυτό το βάλουμε στον τζίρο ενός χρόνου είναι 500 εκατομμύρια απώλεια λόγω της οικονομικής κρίσης, της στενότητας που υπάρχει στους καταναλωτές.

Μ.ΜΟΥΣΙΟΣ: Χθες στην συνέντευξη τύπου παρουσιάσαμε ότι 205 αρτοποιεία βαλαν λουκέτο για οικονομικούς λογούς. Σε όλη τη χώρα είναι 14.500 αρτοποιεία. Το πιο ανησυχητικό όμως και δύσκολο είναι ότι στην έρευνα που κάναμε ένα ποσοστό 10% είναι στο όριο επιβίωσης κι όλο το προηγούμενο διάστημα συσσωρεύουν ζημιές. Ζητάμε αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση της επιδότησης στο φυσικό αέριο και μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Χθες είχα επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, τον κ Σκρέκα, και με διαβεβαίωσε ότι η επιδότηση για τα αρτοποιεία επειδή είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις από 23 λεπτά κρατική επιδότηση θα φτάσει τα 40 λεπτά. Είναι μια σημαντική παρέμβαση. Είναι για τον μήνα Οκτώβριο.