Ονομάζεται adamajobcenter.crs.org η πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Catholic Relief Services, και η οποία από κατασκευή θα είναι φιλική ως προς εκείνον που θα την χρησιμοποιεί, ενώ οι εργοδότες θα μπορούν να τσεκάρουν υποψήφιους για δημιουργούμενες θέσεις εργασίας και να προσεγγίζουν εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν, είπε αρχικά ότι «αυτό που δημιουργήσαμε είναι ουσιαστικά ένας εικονικός χώρος όπου μπορούν να “συναντηθούν” πρόσφυγες και εργοδότες» και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι, αφενός, να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας και, αφετέρου, να διευκολύνουμε τους εργοδότες να προσεγγίσουν ένα νέο δυνητικό εργατικό δυναμικό, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες τους και να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον».
prosfiges_1

Πρόκειται, επίσης, για μια κίνηση υποστήριξης προς το έργο του κέντρο Adama, το οποίο εδράζεται στην Αθήνα και που εκ του σύνεγγυς και εκ του μακρόθεν μπορεί να απασχολεί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα, μέσω σχετικών υπηρεσιών όπως και κοινωνικών. Δεν είναι αμελητέο το έργο του, μια και άνω των 200 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που έχουν βοηθηθεί από τα τέλη του 2021, κυρίως μέσω συνεντεύξεων για εργασία. Υπολογίζεται ότι πάνω από τους μισούς εργάζονται, αφού έχουν προσληφθεί.

Ενότητα με διαθέσιμα εκπαιδευτικά σεμινάρια ή εργαστήρια περιλαμβάνει επίσης η πλατφόρμα. Η συγκέντρωση των πληροφοριών θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε άλλους φορείς, προκειμένου να προσφέρουν εξατομικευμένες ευκαιρίες κατάρτισης στους πρόσφυγες, άρα επιπλέον πλεονεκτήματα για τη μελλοντική δουλειά τους. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα για τη στήριξη της ένταξης των προσφύγων σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Ένταξης της Ελλάδας και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.