Χωρίς να κάνει το παραμικρό σχόλιο στους δημοσιογράφους που την πολιόρκησαν, αποχώρησε χθες από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων η Δήμητρα Πισπιρίγκου. Η αδελφή της προσωρινά κρατούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου βρέθηκε ενώπιον της 35ης ανακρίτριας Ευγενίας Τζωρτζάτου, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας τα όσα γνωρίζει, κυρίως γύρω από το θάνατο της ανιψιάς της Ίριδας, τον Μάρτιο του 2021.

Όπως είναι γνωστό, το μόλις 6 μηνών βρέφος της οικογένειας Δασκαλάκη είχε βρεθεί νεκρό από τη θεία του μέσα στην κούνια του στο σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα. Επίσης, η ίδια ήταν παρούσα και κατά τη στιγμή που η κατηγορούμενη σήμερα αδελφή της είχε «ανακαλύψει» στα κάγκελα του κρεβατιού το ματωμένο πανάκι, το οποίο άρχισε να ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι γύρω από τα όσα έγιναν το μοιραίο εκείνο ξημέρωμα. Ο θάνατος της Ίριδας αποδόθηκε από την ιατροδικαστή Πατρών Αγγελική Τσιόλα σε αγενεσία φλεβοκόμβου, κάτι που αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου έφτασε στα δικαστήρια λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας. Φορώντας μάσκα και μαύρα ρούχα, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που δέχτηκε τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρησή της από το χώρο, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της. Υπενθυμίζεται ότι η 25χρονη θεία των τριών νεκρών κοριτσιών είχε καταθέσει και στη ΓΑΔΑ στις 21 Ιουνίου, για 10 ολόκληρες ώρες. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. της είχαν ζητήσει να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις για γεγονότα και τις ώρες που συνέβησαν και να περιγράψει ξανά το πρωινό που βρέθηκε νεκρή στην κούνια η έξι μηνών Ίριδα. Η ανάκριση είχε εστιάσει σε προηγούμενες καταθέσεις της, στις οποίες φαίνεται να είχε υποπέσει σε αντιφάσεις αναφορικά με την ακριβή ώρα που βρήκε το άψυχο σώμα του βρέφους.


Διαφορετικές ώρες

Κι αυτό γιατί στην αρχική της κατάθεση στην Αστυνομία, λίγο μετά το θάνατο της Ίριδας, είχε πει ότι στις 11:30 μπήκε στο δωμάτιο της μικρής και στις 11:37 κάλεσε το ΕΚΑΒ. Σε τηλεοπτική συνέντευξη όμως είχε δώσει άλλη ώρα θανάτου. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι βρήκε το παιδί νεκρό στις 10:45 το πρωί της 21ης Μαρτίου του 2021, προκαλώντας έτσι την εύλογη απορία των Αρχών, αφού σύμφωνα με το καταγραφικό του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο είχε κληθεί με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας, στις 11:37.

Προηγουμένως η Δήμητρα Πισπιρίγκου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον πατέρα των κοριτσιών, Μάνο Δασκαλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή η Δήμητρα Πισπιρίγκου βρίσκεται στο πλευρό της Ρούλας, υποστηρίζοντας την αθωότητά της. Στην κατάθεσή της πάντως στη ΓΑΔΑ, αναφερόμενη στις φωτογραφίες που έδειχναν σημάδια στο πρόσωπο της Ίριδας, η Δήμητρα Πισπιρίγκου φέρεται να είχε υποστηρίξει πως το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχαν στο παιδί ούτε τα σημάδια στο εσωτερικό των χειλιών ούτε εκείνα κάτω από τη μύτη της.

Ωστόσο, είχε διαψεύσει πως είδε αίμα στο στόμα του μωρού. «Την είδα εντελώς ξεσκέπαστη. Δεν ήταν στη θέση που ήταν συνήθως ξαπλωμένη. Ήταν κάθετα στο στρώμα με το κεφάλι της προς τα έξω και τα πόδια της προς τη μεριά του τοίχου. Ήταν ανάσκελα ξαπλωμένη και το κεφάλι της γερμένο προς τα δεξιά. Δεν ήταν στο κέντρο της κούνιας, αλλά προς τα πάνω. Την Ίριδα τη βρήκα ανάμεσα στο ξύλο της πάνω πλευράς της κούνιας και το μαξιλάρι. Μάλιστα το μαξιλάρι ακουμπούσε ακριβώς το δεξί χέρι της Ίριδας», είχε πει η Δήμητρα Πισπιρίγκου.

«Δεν είδα πού ακριβώς την έβαλε για ύπνο, αλλά την έβαλε σίγουρα κατά μήκος. Όχι κάθετα. Επίσης, σίγουρα το κεφάλι της θα ήταν πάνω στο μαξιλάρι όταν την έβαλε για ύπνο. Εγώ όμως τη βρήκα σε εντελώς άλλη θέση από αυτή, με το μαξιλάρι να είναι δίπλα στο χέρι της. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε αυτό και άλλαξε τόσο πολύ θέση μέσα στην κούνια. Όταν έπιασα το χέρι της, κατάλαβα ότι ήταν παγωμένο», είχε πει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 11/10/2022