Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρούστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενότητας και αφ’ ης στιγμής επέστρεψε στην Άγκυρα, η επωδός παρέμεινε ίδια, το ίδιο και οι επιδιώξεις του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τα γεωτρητικά σκάφη της Τουρκίας πρόκειται να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες και να… κυκλοφορήσουν σε άλλα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «σουλτάνος» εννοεί τη Λιβύη, στα νότια της Κρήτης, την οποία θέλει να «τιμωρήσει» για την παράνομη συμφωνία με την Τρίπολη.
«Τώρα έχουμε δύο πλοία σεισμικής έρευνας και πέντε πλοία γεωτρήσεων. Όλα τα πλοία γεώτρησης μπορούν να τρυπήσουν έως και 12 χιλιάδες μέτρα. Αυτά τα πήραμε. Μάλιστα, όταν η δουλειά μας γίνεται εδώ, έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη να πάμε σε διάφορες χώρες του κόσμου σε διεθνή ύδατα και να πραγματοποιήσουμε αυτές τις εργασίες γεώτρησης» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αυτό δεν πέρασε αδιάφορο από την ελληνική κυβέρνηση. Από τη Μάλτα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ίαν Μποργκ, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για αναθεωρητισμό: «Η χώρα μου αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μια καθαρά απαράδεκτη ρητορική. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύουμε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στάθηκε στη δυναμική των οπλικών συστημάτων που διαθέτει μία χώρα, όπως φάνηκε από την που έκανε από την Κύπρο, όπου βρέθηκε: «Είναι καλό να έχεις το διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, όμως ακόμη καλύτερο είναι να έχεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλη αποτρεπτική ισχύ διά των ενόπλων σου δυνάμεων. Κι αυτό το μονοπάτι επιλέγω».

Η δήλωση δεν έγινε τυχαία, αλλά λόγω του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Νέα», δηλαδή των κυρώσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει στην Τουρκία λόγω των σχέσεών της με τη Μόσχα. Όπως διευκρινίστηκε, ο κατάλογος με πρόσωπα και επιχειρήσεις που είναι φίλα κείμενοι στο Κρεμλίνο έχει ήδη καταρτιστεί.

Η άσκηση του τουρκικού στόλου, ως επί το πλείστον σε αποβατικά σενάρια, που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσει τη Δευτέρα, θα γίνει έως τις 22 Οκτωβρίου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα, όπως θέλει η πληροφόρηση του MEGA, δέσμευσε όλη την Ίμβρο προκειμένου οι Τούρκοι πεζοναύτες να ασκηθούν σε κατάληψη μεγάλου νησιού στο Αιγαίο.