Σε εξέλιξη βρίσκονται για δεύτερη ημέρα στα Κύθηρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοούμενων μεταναστών που έπεσαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου, που τους μετέφερε παράνομα στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι από το ναυάγιο έχουν διασωθεί 80 άτομα.

Πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους.

Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

Από τους 80 διασωθέντες 55 είναι άνδρες, 7 οι γυναίκες και 18 τα παιδιά.

Σύμφωνα με το protothema.gr, όπως κατέθεσαν κάποιοι από αυτούς, είδαν τον χειριστή του σκάφους να πηδάει στη θάλασσα και τότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Άλλοι 42 μετανάστες βρίσκονται στο νησί οι οποίοι διασώθηκαν σε άλλο περιστατικό την περασμένη Κυριακή.


Ναυάγιο στη Λέσβο

Οι έρευνες συνεχίζονται και στη Λέσβο.

Σημειώνεται ότι στο τραγικό αυτό ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι.

Οι διασωθέντες θα παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα καταγραφούν ως πρόσφυγες και θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με καταθέσεις τους, μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι 6 κρατούσαν σαμπρέλα, ενώ οι άλλοι είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Δύο από τις διασωθείσες είπαν ότι διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Αν ισχύει αυτό τότε αγνοούνται 10 ναυαγοί.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας.