Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το Associated Press στα Κύθηρα και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου στο σημείο που βούλιαξε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, κατά την ενημέρωση που έλαβε το Λιμενικό, περίπου 95 άτομα.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Χαρακτηριστικά, λένε ότι γίνεται «ένας τιτάνιος αγώνας να σωθούν όσο περισσότεροι γίνεται».

15 νεκροί στη Θερμή της Λέσβου

15 νεκροί ως τώρα. Ναυάγιο με περίπου 40 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Θερμής στη Λέσβο. Το Λιμενικό Σώμα διέσωσε σε συνθήκες τρικυμίας εννέα άτομα. Τρεις εγκλωβισμένοι σε βράχια. Περισσότερα:https://stonisi.gr/post/46692/15-nekres-nees-gynaikes-updated

Δημοσιεύτηκε από Στο Νησί στις Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

Κατά πληροφορίες, έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπο δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι μετανάστες, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ήταν όλοι στη θάλασσα και στην απόκρημνη περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι ριπές φθάνουν τα 9-10 μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό, οι 95 μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος. Το σκάφος ειδοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

Ήδη στα Κύθηρα έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Λέσβος: Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής τα έως τώρα 16 θύματα του ναυαγίου 


Την ίδια ώρα στη Λέσβο σημειώθηκε ναυάγιο με 40 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 θύματα, όλες νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής
. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Αυτή τη στιγμή (ώρα 8 π.μ) κι ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.


Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.