Μόλις 10 χώρες της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν αλλά και το Ισραήλ διαθέτουν λιγότερους αναισθησιολόγους, ειδικευμένους και ειδικευόμενους, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας και αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό κάθε χώρας, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία αφορούν 40 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, 20 χώρες βρίσκονται πιο χαμηλά στον ίδιον δείκτη, σε σχέση με τον σχετικό μέσο όρο του συνόλου των χωρών της Ευρώπης και του Ισραήλ, και μεταξύ αυτών των 20 χωρών στην Ε.Ε. ανήκουν 13 χώρες, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το σοβαρό και πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, ακόμη και η ίδια η Ε.Ε., με τις ευρείες ελλείψεις σε μάχιμους αναισθησιολόγους.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του ΕΣΥ του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), εκτιμάται ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει έως το 2040 μία πολύ σοβαρή μείωση των αναισθησιολόγων, ειδικευμένων και ειδικευομένων, μείωση η οποία αναμένεται να φτάσει περίπου ακόμη και τους 11.000, με αποτέλεσμα 8,25 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις να καθυστερούν κάθε χρόνο σοβαρά…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ