Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού κατά 22% μέσα σε μια εβδομάδα και η κατακόρυφη άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κατά 31%, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, που δεν αποκλείουν ένα νέο ισχυρό κύμα ενόψει του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά το προηγούμενο επταήμερο (19-25/9/22) είχαν καταγραφεί 44.775 κρούσματα, με +24% εβδομαδιαία μεταβολή. Μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 15.000 νέα κρούσματα.

Οι λόγοι

Το άνοιγμα των σχολείων, η απουσία μέτρων προφύλαξης, με εξαίρεση την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε υγειονομικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς και η σταδιακή μετακίνηση προς τους κλειστούς χώρους θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την άνοδο των κρουσμάτων. Παράλληλα, εκτιμάται πως η ανοσία μετά τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης έχει εκλείψει.

Οι αριθμοί

Την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 19 Σεπτεμβρίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα ήταν 16%, στην Αττική 15% και στη Θεσσαλονίκη 12%.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-82%), στα Χανιά (-77%), στο Ηράκλειο (-60%) και στα Ιωάννινα (-41%), ενώ σταθερό έμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο, στην Κέρκυρα και στη Λάρισα.

Οι ειδικοί περιμένουν μια επόμενη έξαρση της πανδημίας από τον επόμενο μήνα, πιθανότατα και μια νέα υποπαραλλαγή. Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να επικρατεί, ενώ τα κρούσματα της Κένταυρος που έχουν εντοπιστεί είναι συνολικά τέσσερα.