Η Nazia Matani μίλησε αποκλειστικά στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι γυναίκες στην πατρίδα της, το Ιράν αλλά και για τον αγώνα που δίνεται να αλλάξουν αυτές.

Η Nazia Matani είναι Ιρανή που ζει τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα και περιγράφει την κατάσταση στην πατρίδα της αναφορικά με την έλλειψη ελευθεριών που αφορούν τις γυναίκες στο Ιράν.

Όπως αναφέρει όταν ξεκίνησε ο οκταετής πόλεμος στο Ιράν ο κανονισμός που ήθελε τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ, το οποίο θα καλύπτει όλο τους το σώμα, ήταν κάτι το θεμελιώδες, που ωστόσο δεν ίσχυε παλιότερα.
«Θέλουν να σε υποβιβάσουν, να σε υποτιμήσουν… θέλουν να καλύψουν εσένα, όχι απλώς τα μαλλιά και το κεφάλι σου» εξηγεί.

«Αυτό είναι ένα σύμβολο, να σε κάνουν “αόρατο”, και να σου πουν ότι είσαι ένα τίποτα. Γιατί όταν καλύπτεις το κεφάλι σου, καλύπτεις το μυαλό, τη σκέψη σου» συμπληρώνει.

Σημειώνει πως ο ρόλος της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία είναι να παντρευτεί, να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώσει.
Η Nazia περιέγραψε και την προσωπική της εμπειρία με την Αστυνομία των Ηθών. Όπως λέει, φορούσε μία μέρα κόκκινο μανικιούρ στα χέρια και την σταμάτησε ένας αστυνομικός στο χώρο του πανεπιστημίου και της είπε πως δεν μπορεί να εισέλθει έτσι και να παραστεί στις εξετάσεις.

«Όσο μορφωμένη και να είσαι, όπου και αν έχεις σπουδάσει… υπάρχουν πολλές διακρίσεις, σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες» εξηγεί.

Αποκαλύπτει πως μία γυναίκα στο Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο, όσο κακός και αν είναι ο σύζυγός της.
Σχετικά με την εξέγερση που γίνεται τις τελευταίες μέρες στο Ιράν, η Nazia εκτιμά πως αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα. «Είναι κάτι παραπάνω από μία εξέγερση… έχει επαναστατικό χαρακτήρα γιατί οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους» λέει.

Δείτε το βίντεο