Με τη διενέργεια σήμερα της τελικής φάσης και της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (VIP-Day) ολοκληρώνεται η διμερής, διακλαδική, ελληνογαλλική αμφίβια άσκηση “Argo’22”, με την εκτέλεση αποβατικής ενεργείας, στην παραλία Καλαμίτσα της Σκύρου, από Δυνάμεις Πεζοναυτών και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Τι περιελάμβαναν οι ασκούμενες ελληνικές Δυνάμεις 

Από το Πολεμικό Ναυτικό τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», ως πλοίο Διοικήσεως, δύο αρματαγωγά (τα Α/Γ «ΧΙΟΣ» και Α/Γ «ΙΚΑΡΙΑ»), ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο Type-214AIP.

Από τον Στρατό Ξηράς, η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, με μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook και επιθετικά AH-64+ Apache και AH-64DHA Longbow Apache, ενώ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με αιχμή του δόρατος το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και άλλες Μονάδες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, καθώς και στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από την Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-4E Phantom από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδος, ενώ τελικά τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου δεν συμμετείχαν στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν το πανίσχυρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης/μεταφοράς προσωπικού, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μετά το πέρας της άσκησης ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας τόνισε ότι «προετοιμάστηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε και περιελάμβανε πολλά σημεία συνεργασίας». Και πρόσθεσε: «Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είχε την ευκαιρία να γνωριστεί, να συνεργαστεί σε τακτικό επίπεδο και να εκτελέσει αντικείμενα με ανταλλαγή τεχνικών και απόψεων».

Αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αντιστράτηγος Γ.Τσιτσικώστας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζεται να στείλει κάποιο μήνυμα ούτε να επιβεβαιώσουμε την ετοιμότητά μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι».

Τέλος, από τη δική του πλευρά, ο Γάλλος υποδιοικητής Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου υποναύαρχος Ρου Ντε Λούζε αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας ενώ πρόσθεσε: «Είδαμε κάτι συμπαγές σήμερα, στην πρώτη αμφίβια άσκηση ελληνικών και Γαλλικών δυνάμεων». Και πρόσθεσε: «Είδαμε», συνέχισε, «πολύ υψηλό δείγμα διαλειτουργικότητας, γεγονός που αποτελούσε το ζητούμενη της άσκησης».

Στην τελική φάση, εκτός των προαναφερθέντων παρέστησαν επίσης ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, ο Διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Ταξίαρχος Κώστας Κορέλλης και άλλοι.