«Έχει κλιμακωθεί τόσο πολύ η ένταση που είναι πολύ δύσκολο ομαλά να πέσουμε σε μια κατάσταση αποκλιμάκωσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, αναφορικά με το πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπλοφάρει ο Πουτίν λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, ο κ. Τζούμης απάντησε: «Νομίζω περισσότερο ως απειλή ακούγεται παρά ότι θα το πραγματοποιήσει αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο δόγμα της Ρωσίας προβλέπεται ότι αν τίθεται θέμα υπαρξιακής απειλής μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών. Η ερμηνεία τι σημαίνει για την Ρωσία «υπαρξιακή απειλή» όπως αντιλαμβάνεστε είναι θέμα δικό τους. Από την ώρα που αυτά τα εδάφη θα θεωρούνται ρωσικά ενδεχομένως δείχνει ότι θέλει να πάει σε κλιμάκωση σε περίπτωση που συνεχίσει η Δύση να ενισχύει την Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν μπορεί η Ουκρανία να πάρει πίσω τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία, ανέφερε: «Πολύ δύσκολο, ότι έγινε με την Κριμαία επαναλαμβάνεται. Στο επιχειρησιακό πεδίο η Ευρώπη τουλάχιστον δεν έχει έναν μηχανισμό να μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει καταλάβει ένα σημαντικό μέρος της ουκρανικής επικράτειας και έχει δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου τα οποία είναι δύσκολα να ανατραπούν και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι το διεθνές δίκιο ποδοπατείται από τους αναθεωρητές χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορεί να τους βάλει στη θέση τους. Είναι δηλαδή αυτό που βλέπουμε καθημερινά κι από την πλευρά της Τουρκίας».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσειςο αντιστράτηγος εν αποστρατεία τοποθετήθηκε λέγοντας: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντα βρίσκονται σε ετοιμότητα, έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια για οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να δοθεί πολιτική εντολή προκειμένου να ενεργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις».

«Η Τουρκία θέλει μια ελεγχόμενη κρίση προφανώς, δεν θέλει να πάει σε μια γενικευμένη σύρραξη διότι ξέρει ότι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για την Τουρκία θα της δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Στην Τουρκία δεν διακυβεύεται μόνο η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν, διακυβεύεται και η ίδια του η φυσική παρουσία, η ζωή του. Αυτό λοιπόν το μήνυμα εμείς πρέπει να περνάμε. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει πει ότι εμείς δεν θα αρκεστούμε σε μια σημειακή κρίση με του Τουρκία αλλά θα πάμε σε μια γενικευμένη σύρραξη. Ελπίζω αυτό να μην είναι προσωπική του άποψη, να έχει ενημερωθεί δηλαδή και το πολιτικό σύστημα ότι θα πρέπει δηλαδή κάποια στιγμή να πούμε στην Τουρκία ''μέχρι εδώ''», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, απάντησε: «Έχει κλιμακωθεί τόσο πολύ η ένταση που είναι πολύ δύσκολο ομαλά να πέσουμε σε μια κατάσταση αποκλιμάκωσης. Και επί του πεδίου, όχι μόνο στο επίπεδο της ρητορικής. Τέτοια ρητορική δεν έχουμε ξανακούσει ούτε πριν την εισβολή στην Κύπρο. Φανταστείτε να φτάσουμε στις τουρκικές εκλογές κι όλα να είναι έτσι όπως είναι τώρα με την ίδια ρητορική και λοιπά η αντιπολίτευση θα τον εγκαλέσει τον Ερντογάν και θα του δημιουργήσει πρόβλημα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι μια κατάσταση αυτοεγκλωβισμού του τούρκου πρόεδρου όλο αυτό αλλά θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο διάστημα για να προχωρήσει η Τουρκία και να προσχεδιάσει μια κρίση είναι από την ώρα που θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα γιατί ενδεχομένως δεν θα δημιουργηθεί κυβέρνηση άμεσα, τουλάχιστον δημοκοπικά αυτό φαίνεται, μπορεί να πάμε δηλαδή σε μια υπηρεσιακή κυβερνηση για 2-3 μήνες ε! αυτό είναι πολύ επικίνδυνο το διάστημα. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτές τις καταστάσεις αστάθειας».