Χιτζάμπ, τσαντόρ, νικάμπ, μπούρκα. Λέξεις άγνωστες στη Δύση που όμως στοιχίζουν στις γυναίκες κάθε χρόνο τη ζωή τους στα ισλαμικά καθεστώτα.

«Για αυτό εδώ μας σκοτώνουν, μπορείτε να το διανοηθείτε;». Τα κομμένα μαλλιά και οι φλεγόμενες μαντίλες είναι η κραυγή των γυναικών που μπόρεσαν να βγουν από την κόλαση του θεοκρατικού Ιράν.

 Μια γυναίκα στο Ιράν, από το 1979 οπότε και ισχύει ο σχετικός νόμος, θεωρείται γυμνή αν δε φορά τη χιτζάμπ, τη μαντίλα που καλύπτει μαλλιά, αυτιά και λαιμό.

 Όποια γυναίκα άνω των 9 ετών βρεθεί μπροστά στην αστυνομία Ηθών χωρίς τη χιτζάμπ και συμβεί, έστω και κατά λάθος, να φανεί μια τούφα από τα μαλλιά της, αντιμετωπίζει απάνθρωπες ποινές.

 Καλυμμένες από την κορυφή έως τα νύχια

Οι ενδυματολογικές επιλογές μόνο περιοριστικές επιτρέπεται να είναι στο Ιράν και σε άλλες χώρες του ισλαμικού τόξου. Οι γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν με τσαντόρ που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και τα μαλλιά, με νικάμπ για να φαίνονται μόνο τα μάτια και με μπούρκα που καλύπτει τα πάντα.

 Από τα 13 τους χρόνια, οι γυναίκες οδηγούνται στον γάμο, ενώ με δικαστική απόφαση μπορούν να παντρεύονται και σε μικρότερη ηλικία.

Δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν διαζύγιο ακόμη κι αν κακοποιούνται βάναυσα. Ο λόγος τους έχει τη μισή αξία σε σχέση με τον λόγο ενός άνδρα στο δικαστήριο, ενώ χρειάζονται την άδεια των γονιών ή του συζύγου τους για σπουδές και ταξίδια, την ώρα που παραμένουν αποκλεισμένες από πολλά επαγγέλματα.

 Τα περιοδικά, η μουσική, ο δυτικός κινηματογράφος, η παρακολούθηση των περισσότερων ανδρικών αθλημάτων, δεν επιτρέπονται στις γυναίκες.

 Απαγορεύεται να κάνουν ποδήλατο ακόμη και να περπατήσουν στο πλάι ενός άνδρα που δεν είναι ο σύζυγός τους.

 Δεν επιτρέπονται τα φανταχτερά κοσμήματα, ούτε το έντονο μακιγιάζ, ενώ τα ρούχα τους θα πρέπει να είναι φαρδιά.

 Όλα αυτά για το καλό τους όπως λέει η αστυνομία Ηθών προκειμένου να μην προκαλέσουν τους άνδρες και πάθουν κάποιο κακό.

 Η «φωτιά» που άναψε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα φουντώνει καθημερινά, με τις γυναίκες του Ιράν, όπου και αν βρίσκονται, να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τα δεσμά των βασανιστών τους.