Καυσόξυλα-πέλετ, πετρέλαιο, ρεύμα, μικρά φωτοβολταϊκά, επιστροφή στο χωριό με την άφθονη και δωρεάν ξυλεία, μπλουζοκουβέρτες (το νέο προϊόν που έχει αναστήσει τις τηλεπωλήσεις), καλή καρδιά και προσευχές για να βγει ο χειμώνας. Οι επιλογές είναι πολλές, αρκεί η λαϊκή ρήση «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» να τίθεται στον επίλογο της προετοιμασίας και όχι στον πρόλογο, ως αδιαφορία απέναντι στην επικείμενη ενεργειακή ανεπάρκεια, που άρχισε ήδη να πλήττει τα κράτη της Βαλτικής και το βόρειο ημισφαίριο. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απευθύνθηκαν στους ανθρώπους της αγοράς και τους επαγγελματίες. Κοινό συμπέρασμα ότι οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως ο υβριδικός πόλεμος με όπλα τους υδρογονάνθρακες και το γκάζι, απαιτούν συνετή διαχείριση, αποφασιστικές κινήσεις και προϋπολογισμένες πρωτοβουλίες.

34
Από τα μέσα Ιουλίου οι τιμές ανά κυβικό σε καυσόξυλα-πέλετ έπαιρναν την ανιούσα και έναν μήνα αργότερα είχαν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, στα 120-130 ευρώ στη «χύδην» μορφή και στα 140-160 ευρώ στη «στοιβαχτή». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Ι. Σακελλαράκης, εξηγεί ότι «και η δουλειά ξεκίνησε νωρίς και οι αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας, απ’ όπου προμηθευόμαστε ξύλα, έχουν από νωρίς βάλει περιορισμούς λόγω της τεράστιας ζήτησης». Συνεπώς, ειδικά οι κάτοικοι των πόλεων που δεν διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε επιτρεπόμενες «πηγές» ξυλείας, όπως των ημιαστικών περιοχών και των χωριών, «θα πρέπει να αγοράζουν λίγο πετρέλαιο ή λίγο αέριο και όχι μόνο ξύλα». Επιδότηση στο συγκεκριμένο καύσιμο δεν προβλέπεται, εξετάζεται όμως η επιβολή πλαφόν στην τιμή λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.

Μετατροπές συστήματος θέρμανσης

Τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτεί το πλαίσιο για την επιδότηση μετατροπής του συστήματος θέρμανσης σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, όπως είχε εξαγγείλει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κόστος της αλλαγής του καυστήρα κυμαίνεται μεταξύ 4.000-6.000 ευρώ, ανάλογα με το εμβαδόν του κτιρίου. Ενας νέος κυκλοφορητής στοιχίζει γύρω στα 1.000 ευρώ, ενώ μια νέα δεξαμενή πετρελαίου έχει κόστος 500 με 1.000 ευρώ. Ομως, «αν δεν υπάρχει δεξαμενή, η μετατροπή είναι πρακτικώς αδύνατη, αφού το μεν σύστημα αερίου συνδέεται απευθείας με κεντρικό αγωγό συνεχούς ροής, το δε πετρέλαιο προϋποθέτει αποθήκευση», εξηγεί ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Π. Θεοδωρόπουλος. «Πέραν του ότι η αγορά καυστήρα και των συναφών εξαρτημάτων είναι ακριβή», συνεχίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος, «θα πρέπει να βρεθεί χώρος για την τοποθέτησή του, να μπουν νέοι σωλήνες κ.λπ.».

Πετρέλαιο θέρμανσης

Οσο δε για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50%-55% υψηλότερη από πέρυσι, καθώς προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,7 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από 1,10 ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το ποσό που θα λάβουν συνολικά ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο. Μάλιστα, για όσους χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο θέρμανσης ή υγραέριο, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή, εάν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια το ποσό που θα έπρεπε να λάβουν ήταν της τάξης των 200 ευρώ, θα τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό των 400 ευρώ.

40% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν από τον Αύγουστο οι τιμές ανά κυβικό σε καυσόξυλα-πέλετ


Για τη χρήση φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου έχει 10πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, όπως και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, από τον Οκτώβριο θα δοθούν «κίνητρα και αντικίνητρα» στους καταναλωτές ρεύματος που εξοικονομούν ενέργεια. Πολύ σύντομα όσοι περιορίζουν την κατανάλωση κατά 10% θα επωφελούνται με εκπτώσεις επί του τελικού ποσού και με πρόσθετη επιδότηση. Ενώ όσοι καίνε συνεχώς ενεργοβόρες συσκευές, πέραν των οικονομικών κυρώσεων θα τους μπει «κόφτης» στο ρολόι. Βεβαίως, η λύση για επιστροφή αυτόν τον χειμώνα στο χωριό ή στο εξοχικό με το τζάκι αποτελεί ιδανική επιλογή για τις μεγαλύτερες ηλικίες και για όσους έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Τέλος, για τις μπλουζοκουβέρτες, ως «θερμαντικό σώμα», οι τιμές ανά ζεύγος κινούνται στα 70-120 ευρώ, ωστόσο αποτελούν άγνωστο προϊόν για την Ελλάδα, με άγνωστες φυσικά συνέπειες για όσους τις επιλέξουν μέρανύχτα, εντός κι εκτός σπιτιού.