Τα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εξέλιξη της διασποράς του νέου κοροναϊού στη χώρα μας για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα αναμένουν να δουν και να μελετήσουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Το βασικό στοιχεία, το οποίο τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επιθυμούν να μελετήσουν είναι εάν παραμείνει στα αναμενόμενα επίπεδα η ελαφριά αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αύξηση η οποία αφορά κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους, ηλικίας 6 – 18 ετών και οφείλεται στην πύκνωση των επαφών τους στα σχολεία, ή εάν, αντιθέτως, έχει αρχίσει να επεκτείνεται εκ νέου η διασπορά του νέου κοροναϊού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, παραμένει κάτω από τη μονάδα (1), αλλά αυξάνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το 0,85 στο 0,88 και, πιο πρόσφατα, στο 0,91. Όσο ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κάτω από τη μονάδα, αυτό σημαίνει ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού συνεχίζει να συρρικνώνεται στη χώρα μας, αν και βαίνει επιβραδυνόμενη αυτή η συρρίκνωση.

Εάν, όμως, η επιβράδυνση της συρρίκνωσης, ή άλλως η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας φέρει το Rt πάνω από τη μονάδα, αυτό θα σημαίνει ότι η επιδημία έχει αρχίσει μία νέα ανοδική πορεία και, τότε, ενδέχεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εισηγηθεί εκ νέου την εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων προστασίας έναντι της εξαπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει την ανάπτυξη ενός πρόωρου εβδόμου κύματος.