Στα Ιωάννινα, συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο της πόλης, Epirus Palace, ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εργασίες του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, ένα συνέδριο - θεσμός, το οποίο διοργανώνει ο πολύ δραστήριος και μαχητικός Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ).

Η επιληψία είναι μια παροξυσμική εγκεφαλική διαταραχή με απώλεια των αισθήσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή προδιάθεση για επιληπτικές κρίσεις, καθώς και από νευροβιολογικές, γνωστικές και ψυχικές συνοσηρότητες, ενώ περίπου το 20% επί του συνόλου των ασθενών παραμένει ανθεκτικό στην φαρμακευτική αγωγή. Η νόσος συνεπιφέρει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά, με σωστή διάγνωση και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ακόμη και ανώτατα αξιώματα.

Μεταξύ των ιστορικών προσωπικοτήτων, οι οποίες είναι γνωστό ότι έπασχαν από επιληψία, περιλαμβάνονται οι Πυθαγόρας, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Βίνσεντ βαν Γκόνγκ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Ισαάκ Νεύτων, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Λόρδος Βύρων, Μιχαήλ Άγγελος, Ναπολέων Βοναπάρτης, Πέτερ Τσαϊκόφσκι, Ρίτσαρντ Μπάρτον, κ.ά.

_________________________

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο parapolitika.gr ο παιδονευρολόγος, Αθανάσιος Κοβάνης, πρόεδρος του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας, αλλά και της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας, η νόσος αποτελεί μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με το 85% από αυτούς να διαβιούν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα, περίπου 85.000 - 90.000 άτομα πάσχουν από επιληψία, εκ των οποίων περίπου τα 23.000 είναι παιδιά, ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Σύμφωνα πάντα με τον Αθανάσιο Κοβάνη, η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη και ο κοινωνικός στιγματισμός, η απρόβλεπτη επιληπτική κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, την εργασία, την οικογένεια, ακόμη και την οδήγηση και την ασφάλεια, καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία, είναι προβλήματα που σχετίζονται με την ορθή διάγνωση και την έγκυρη ενημέρωση. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όλων όσοι έχουν πληγεί από την επιληψία.

Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου το 35% επί του συνόλου των ασθενών με επιληψία στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και περίπου το 75% εκείνων στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν αντιμετωπίζονται ιατρικώς σωστά…

Η επιληψία στις γυναίκες

Ο Αθανάσιος Κοβάνης μας εξηγεί ακόμη ότι οι γυναίκες αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση, όσον αφορά την επιληψία, εξαιτίας του είδους των ορμονών τους.

Η γυναικεία ορμόνη, οιστραδιόλη, έχει διεγερτική δράση, ενώ η προγεστερόνη έχει κατασταλτική δράση. Κατά την διάρκεια του κύκλου των γυναικών μερικές επιληπτικές κρίσεις αυξάνουν σε συχνότητα ή/και βαρύτητα. Με την έναρξη της εφηβείας το γυναικείο σώμα αλλάζει γρηγορότερα μορφολογικά. Η μετάβαση στην ενηλικίωση είναι περίπλοκη και γίνεται πιο πολύπλοκη, λόγω της επιληψίας.

Τα αντικρισικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην περίοδο, ενοχλητικές σωματοαισθητικές αλλαγές, να μειώσουν την αποτελεσματικότητα άλλων φαρμάκων, όπως του αντισυλληπτικού χαπιού, με τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η γυναίκα με επιληψία που επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια πρέπει να συζητήσει με τον νευρολόγο - επιληψιολόγο τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από τη σύλληψη για τις μεθόδους και τις πρακτικές που μειώνουν τους κινδύνους για την μητέρα και το έμβρυο. Η σωστή διάγνωση, η επιλογή κατάλληλου αντικρισικού φαρμάκου με μικρότερο κίνδυνο τερατογέννεσης και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, κατά προτίμηση μονοθεραπεία στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, είναι ο κατάλληλος τρόπος για τη φροντίδα της γυναίκας στην αναπαραγωγική ηλικία.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπογραμμίζει επίσης ο Αθανάσιος Κοβάνης, ανάλογα με το ποσοστό ρύθμισης των κρίσεων, προγραμματίζονται τρεις ή περισσότερες κλινικές επισκέψεις και κατάλληλος προγεννητικός έλεγχος. Η καισαρική τομή ενδείκνυται στις αρρύθμιστες περιπτώσεις, για την αποφυγή κρίσης κατά το τοκετό, κρίση η οποία αυξάνει το κίνδυνο των επιπλοκών. Πάντως, επιληπτικές κρίσεις για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνιες.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενημέρωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση, η διαρκής έρευνα και η βέλτιστη νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την αναβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής για τα άτομα με επιληψία.