«Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα μειώσει έως 25% τις αναμονές στα νοσοκομεία», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Για το μέτωπο της πανδημίας και τον κοροναϊό, η κ. Παγώνη τόνισε ότι υπάρχει μείωση των περιστατικών εισαγωγών σε απλές κλίνες και επισήμανε πως είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ.

Εμβολιασμός

Επιπλέον, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού: Για μας είναι πολύ σοβαρό το θέμα του προσωπικού γιατρού γιατί αν υπάρχει προσωπικός γιατρός σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται αναμονές στα νοσοκομεία, στη γενική εφημερία θα μειωθούν κατά 25%. Έχει μεγάλη σημασία ο ιατρικός φάκελος γιατί στον ιατρικό φάκελο που θα στο πάρει μια φορά το ιστορικό αυτό θα μπει μέσα και θα υπάρχει όπου πας ακόμα και στο εξωτερικό, θα μπορεί να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός και να μην ξεκινάει από την αρχή.

Αναφορικά με την απροθυμία των γιατρών να συμμετέχουν στον προσωπικό γιατρό: Σε κάθε σύστημα όταν ξεκινάει κάτι υπάρχουν πολλά προβλήματα, και το οικονομικό κομμάτι και το πώς θα ξεκινήσει είναι άγνωστο. Θα ξεκινήσει λοιπόν κάτι άγνωστο, το άγνωστο θα έχει πάρα πολλά μείον, δεν μπορεί να μην έχει, τίποτα δεν είναι τέλειο στον κόσμο! Αυτά τα μείον θα πρέπει οι ίδιοι να τα εισηγηθούν στο υπουργείο, να καθίσουν σε ένα τραπέζι μια επιτροπή και να αλλάξουν αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Δηλαδή αν δεν τους συμφέρει το οικονομικό κομμάτι να τονίσουν σε τι δεν τους συμφέρει και να το αλλάξουν. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι γιατί το θέμα του γιατρού αυτού το έχουμε όλοι ανάγκη.

Εμένα η κατανομή μ’ ενδιαφέρει. Δηλαδή να υπάρχουν εξίσου το ίδιο σε όλες τις περιοχές δηλαδή να υπάρχει ένας χάρτης, σε όλη την Ελλάδα, που να ξέρουμε τους οικογενειακούς γιατρούς ανά περιοχή. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, γίνεται σιγά-σιγά. Εάν αυτό γίνει και υπάρχει μια ίση κατανομή τότε και τα ραντεβού θα είναι διαφορετικά και μάλιστα είδα και διάβασα και τη νομοθεσία ότι αν αυξάνονται τα ραντεβού θα πρέπει να αυξηθούν και οι ώρες του γιατρού. Γιατί όλοι οι γιατροί δεν δίνουν τις ίδιες ώρες γιατί μερικοί απ’ αυτούς τους συναδέλφους θα μπορούν αν έχουν ελεύθερο χρόνο να βλέπουν και ιδιωτικά.

Αναφορικά με την πορεία του κορονaϊού: Έχουμε μείωση των περιστατικών όσον αφορά τις εισαγωγές στις άπλες κλίνες, είναι πολύ διαχειρίσιμες οι εισαγωγές στις μονάδες που αυτό είναι πολύ σημαντικό και προσπαθούμε ενώ είχαμε κάνει μια πρόβλεψη ότι θα έρθει ο Κένταυρος κτλ είχαμε πει όμως ότι δεν προκειται να υπερισχύσει στην Ελλάδα ο Κένταυρος έναντι της Ο5. Αυτό που θέλω είναι να ενημερωθεί ο κόσμος από την Επιτροπή εμβολιασμού συνεχώς και καθημερινά για τους εμβολιασμούς. Οι άνω των 60 έπρεπε ήδη να ξεκινήσουν να κάνουν πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες ηλικίες τα επικαιροποιημένα .