Κάθε άλλο παρά ως μάρτυρας υπεράσπισης εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ εξετάστηκε από το δικαστήριο καταθέτοντας ίσως τις πιο καυτές λεπτομέρειες της φερόμενης δράσης του Πέτρου Φιλιππίδη, σκιαγραφώντας πτυχές του χαρακτήρα του, αλλά και του ύφους της σχέσης του κατηγορούμενου ηθοποιού με τη σύζυγό του, Ελπίδα Νίνου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Μπιμπίλας διαμόρφωσε μία εικόνα ενός ανθρώπου σεξουαλικά αεικίνητου, ενώ περιέγραψε σαν τραγική και δραματική φιγούρα τη Νίνου, καθώς εν γνώσει της ο σύζυγός της ήταν συστηματικά άπιστος. Ήταν πάντως τέτοια η ένταση που προκλήθηκε κατά την κατάθεσή του, όπου η Ελπίδα Νίνου ταραγμένη, ζήτησε από το δικηγόρο του άνδρα της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Σπύρο Μπιμπίλα, ώστε ν’ αντικρούσει τα λεγόμενα του μάρτυρα. Κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας στην κατάθεσή του εστίασε στην πρώτη καταγγέλλουσα, η οποία κατηγορεί τον Πέτρο Φιλιππίδη γα βιασμό, την οποία και γνωρίζει προσωπικά.

Μάρτυρας: Την πρώτη καταγγέλλουσα την ξέρω από παιδί, γνώριζα τη μητέρα της, με την οποία είμαι το ίδιο φίλος όπως και με τον Πέτρο. Είχα καταλάβει πόσο εκπληκτικός άνθρωπος είναι και έχουμε μια μεγάλη αγάπη που κρατάει μέχρι σήμερα […]. Την περίοδο που παίζαμε στο θέατρο

“Πόρτα” η μητέρα της έρχονταν να δει την παράσταση. Είπα στον Πέτρο να τη δει, ότι είναι καλή μου φίλη και του είχα κάνει και μια επισήμανση. Του είπα «Πέτρο, πρόσεχε μην της την πέσεις, έχει σύντροφο».

Πρόεδρος: Γιατί το είπατε;

Μάρτυρας: Γιατί ο Πέτρος είχε την τάση να τσιλημπουρδίζει. Αφού γνωρίστηκαν, ήρθε ξανά στο θέατρο με το σύντροφό της τραγουδιστή. Την κόρη της την ήξερα, ήταν πολύ καλό παιδί. Κάποια στιγμή έγινε κοπέλα. Χάθηκαν, κατά διαστήματα, οι επαφές μας μέχρι που έγινε αυτό το αναπάντεχο το 2011.

Στη συνέχεια της κατάθεσης, ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε στη συνάντηση της μητέρας της καταγγέλλουσας με την Ελπίδα Νίνου: «Στο έργο που έπαιζα τότε, τον Οκτώβρη του 2010, ήρθε η μητέρα της κοπέλας όπως και η Ελπίδα. […] Στο τέλος της παράστασης η Ελπίδα είπε: “Θέλω να σας μιλήσω”. Άρχισε να μας (σ.σ. στον Μπιμπίλα και στη μητέρα της καταγγέλλουσας) λέει ένα απίστευτο, ότι η καταγγέλλουσα ενοχλεί τον Πέτρο, ότι έχει σχέση μαζί του. Με εξέπληξε πάρα πολύ. Είπα πώς είναι δυνατόν; Μας είπε ότι έστελνε μηνύματα στο σύζυγό της. Είχα καταλάβει ότι παρακολουθούσε το κινητό του, γιατί είχε καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει με τον Πέτρο. Της είπα “αφού τον ξέρεις τον Πέτρο, κολλάει σε κορίτσια”. “Εσύ μου τη σύστησες” μου απάντησε. Δηλαδή, να'χω και τύψεις που γνώρισα μια ηθοποιό στον Πέτρο. Αν ο Πέτρος ήταν εντάξει, θα έπρεπε να πάρει τη μητέρα της καταγγέλλουσας και να της πει “η κόρη σου μου ασκεί σεξουαλική πίεση”. Όμως, δεν έγινε αυτό, αλλά το αντίθετο. Όταν είσαι φίλος του τόσα χρόνια ξέρεις την προσωπικότητά του. Ότι την πέφτει σε κορίτσια, εν γνώσει της συζύγου του. Μετά από τόσα πολλά χρόνια, δεν μπορώ να θυμάμαι τι άλλο επακριβώς ειπώθηκε σε αυτή τη συζήτηση. Θυμάμαι όμως τη λέξη “διείσδυση” που είχε χρησιμοποιήσει η Ελπίδα. Εγώ της είπα “πώς ενοχοποιείς το παιδί αφού ξέρεις τον Πέτρο;”».

«Τα ήξερε όλα με λεπτομέρειες η Ελπίδα»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας περιγράφει την Ελπίδα Νίνου ως μια γυναίκα που βασανιζόταν από τα καμώματα του συζύγου της, ενώ υπογράμμισε πως είχε πει στη σύντροφο του Φιλιππίδη να τον αφήσει. Στην πορεία της κατάθεσης ο Μπιμπίλας μιλά για «συναινετικό εξαναγκασμό» ηθοποιών που δούλευαν μαζί του, περιγράφοντας την ισχύ και την επιρροή που είχε ο Φιλιππίδης στις διάφορες κοπέλες που φέρεται να πολιορκούσε.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο η καταγγέλλουσα δεν μίλησε όταν, όπως υποστηρίζει, δέχθηκε τις σεξουαλικές επιθέσεις από τον Πέτρο Φιλιππίδη;

Μάρτυρας: Η μικρή δεν μίλησε για όλα αυτά τα γεγονότα, διότι φαντάζομαι ότι φοβόταν. Η μητέρα της δούλευε με τον Πέτρο και ενδεχομένως να φοβόνταν ότι θα διώξει τη μητέρα της από το θέατρο. Ο Πέτρος γιατί δεν το είπε; Η Ελπίδα μου είχε πει και για άλλες γυναίκες και ο Πέτρος αυτό δεν το γνωρίζει. Έλεγε σε εμένα και σε άλλα πρόσωπα. Έλεγε πράγματα που την πλήγωναν με την παράκληση να μην το πούμε στον Πέτρο. Εγώ τη συμπονούσα και πολλές φορές της είχα πει να χωρίσει, όμως δεν χώριζε. […]

Πρόεδρος: Ήσασταν κοντά στον κατηγορούμενο και την οικογένειά του. Ακούσατε ποτέ κάτι στο χώρο του θεάτρου για τον κατηγορούμενο; Γιατί μας είπατε ότι είχε μια τάση να τσιλημπουρδίζει… Ακούσατε κάτι ώστε ως φίλος να του πείτε «Πέτρο, λένε αυτό για εσένα…».

Μάρτυρας: Σε κάθε παράσταση ο Πέτρος είχε σχέση με κάποιο από τα κορίτσια, εν γνώσει της Ελπίδας. Δεν χρειαζόταν να μου το πει κάποιος. Ο Πέτρος το είχε σαν κάτι φυσιολογικό στο μυαλό του. Το αν αυτές οι σχέσεις είναι συναινετικές, δεν μπορώ να το ξέρω… Μέσα στο θέατρο οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί να είναι εξαναγκασμός. Η Ελπίδα ήταν πάντα «μην του πούμε τίποτα», δεν του λέγαμε τίποτα… […] Ο Πέτρος είχε μεγάλο άγχος για τον αν θα έρθουν άλλες καταγγελίες. Μου είπε και για συγκεκριμένο άτομο «πάρ’ τη για να μη μιλήσει». Τότε απογοητεύτηκα πάρα πολύ.

Με πήρε τηλέφωνο μια κοπέλα από τον Καναδά και ούρλιαζε. Μου διηγούνταν ένα βιασμό και ότι είναι σε ψυχολόγους. […] «Σπύρο, ξέρεις ποιος είναι αυτός που λες στην τηλεόραση ότι είναι καλός άνθρωπος; Είναι αυτός που με βίασε». […]

Εισαγγελέας: Πρώτη φορά ακούω τη φράση «εξαναγκαστικά συναινετική». Τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Όταν είσαι σε μια παράσταση με άνθρωπο με μεγάλη δύναμη φοβάσαι… Πολλά κορίτσια που δεν ενέδωσαν στον Πέτρο Φιλιππίδη «εκδιώχθηκαν» από το θέατρο. Πολλές κοπέλες εκδιώχθηκαν και από ζήλια. Πολλές τις έδιωχνε η Ελπίδα… Αν ο Πέτρος τις ήθελε πραγματικά αυτές τις κοπέλες, γιατί δεν τις κράταγε; Γιατί τώρα κάποιες από αυτές είναι σε ψυχολόγους, γιατί φύγανε στο εξωτερικό, γιατί χάθηκαν από το θέατρο; Αν έχει τη δύναμη να σηκωθεί και να πει σε αυτά τα κορίτσια μία συγγνώμη.

«Έλεγε: Αυτές δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά»

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από το συνήγορο πολιτικής αγωγής, ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε και στις τρεις γυναίκες που άνοιξαν το δρόμο, των οποίων οι υποθέσεις όμως παραγράφηκαν. Ο λόγος για τις Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου, για τις οποίες ο Πέτρος Φιλιππίδης έπνεε τα μένεα σε επικοινωνία που είχε με τον Μπιμπίλα.

Πολιτική Αγωγή: Πότε ενημερωθήκατε για πρώτη φορά για τις καταγγελίες;

Μάρτυρας: Αυτό είναι διαδικασία του ΣΕΗ… Αρχικά ήξερα μόνο τις καταγγελίες που έκαναν οι κοπέλες στην τηλεόραση ή από προσωπική μου έρευνα που έψαξα και βρήκα πολλά που με άφησαν άναυδο.

Πολιτική Αγωγή: Πότε σας κάλεσε ο κατηγορούμενος και τι σας είπε;

Μάρτυρας: Είχαν βγει οι πρώτες καταγγελίες, με πήρε μέσα σε σύγχυση –το καταλάβαινα από τη φωνή του– και μου είπε αν υπάρχουν άλλες καταγγελίες σε βάρος του και ότι αυτές οι γυναίκες που τον κατήγγειλαν (σ.σ. εννοεί τις Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη, Αναστασοπούλου) δεν θα ξαναβρούν δουλειά. Και μου είπε να πάρω μια κοπέλα και να της πω να μη μιλήσει.

Πολιτική Αγωγή: Πώς σας φαίνεται η πρώτη καταγγέλλουσα;

Μάρτυρας: Δεν μου έδινε την εντύπωση ενός πορνιδίου, ήταν ένα κορίτσι σεμνό, δουλευταρού που πήγε στο εξωτερικό να σπουδάσει. Με τίποτα δεν θα τη χαρακτήριζα εμμονική. […]

Πολιτική Αγωγή: Θα μπορούσατε να πείτε η πρώτη καταγγέλλουσα είχε κάποιο ιδιοτελή σκοπό, να καταστρέψει τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτά τα τρία κορίτσια δεν είναι γνωστές, δεν βγήκαν ποτέ στην τηλεόραση, δεν έκαναν την καταγγελία για να γίνουν γνωστές, είναι από τους αφανείς εργάτες του θεάτρου.

Πολιτική Αγωγή: Άρα ποιο ήταν το κίνητρό τους;

Μάρτυρας: Θα έπρεπε κάποτε να βγει στο φως η αλήθεια και μόλις έκλεισαν τα θέατρα με τον κορωνοϊό, βρήκαν τη δύναμη και οι πιο αδύναμοι να πουν μερικά πράγματα… Δεν πήγαν στα media, ήρθαν στο ΣΕΗ και αυτό τους τιμά.

Πολιτική Αγωγή: Η δεύτερη καταγγέλλουσα λέει ότι ο κ. Φιλιππίδης την απείλησε με επαγγελματική καταστροφή και ότι «κόπηκε» στη συνέχεια από δύο τηλεοπτικά σίριαλ τελευταία στιγμή….

Μάρτυρας: Ο Πέτρος είχε τη δυνατότητα εφόσον ήταν σε τέτοιας εξουσίας θέση να πει «θα πάρω κάποιον άλλον και όχι αυτόν». Τα κανάλια τον θέλανε, είχε μεγάλη τηλεθέαση, άρα του κάνανε τη χάρη και να πάρει κάποιους ανθρώπους ή να μην πάρει. Σε κάποια σίριαλ κάποιοι ηθοποιοί «κόπηκαν» στη μέση…

Ο κ. Μπιμπίλας ρωτήθηκε αν είχε ακούσει κάτι και πριν τις καταγγελίες. «Μέχρι πριν τις καταγγελίες δεν είχα ακούσει κάτι. Ένα σοβαρό είχα ακούσει για μια έκτρωση. Δεν είχα τη δύναμη να πάω να του πω». Στην κατάθεσή της η Ελπίδα Νίνου είχε αρνηθεί ότι ο σύζυγός της είχε σχέση με φίλη του γιου τους. Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε ότι αυτό ισχύει και ότι η Ελπίδα Νίνου τον είχε πάρει τηλέφωνο και του είχε πει ότι «ο Πέτρος Φιλιππίδης την είχε εγκαταλείψει».

«Η Ελπίδα έτρεξε σε ψυχολόγους και ντετέκτιβ»

«Έβλεπα όλα αυτά τα χρόνια ότι ο Πέτρος είχε κάποια άλλη κοπέλα… Μου μιλούσε για όλα αυτά η Ελπίδα, κρυφά όμως από τον Πέτρο. Ο Πέτρος είχε αγωνία μήπως εκείνη μάθει αυτά που συνέβαιναν. Πολλές φορές κρύβαμε το κινητό μας για να μην το βρει. Ήταν πολύ βασανιστικό. Η Ελπίδα έτρεχε σε ψυχολόγους, είχε θυμώσει πάρα πολύ, είχε βάλει ντετέκτιβ τα πρώτα χρόνια του γάμου. Είχε φτιάξει μια κατάσταση στο μυαλό της ότι όλες οι γυναίκες κυνηγάνε τον Πέτρο. Όμως εμείς βλέπαμε πως ο Πέτρος τις κυνηγάει». […]

Πολιτική Αγωγή: Μας είπατε για εξωσυζυγικές σχέσεις. Διατηρούσε τις σχέσεις αυτές μέσα στο θέατρο;

Μάρτυρας: Ναι.

Πολιτική Αγωγή: Ποια ήταν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου ως προς το γυναικείο φύλο;

Μάρτυρας: Χρησιμοποιήθηκε για τις ορέξεις του Πέτρου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 14/9