Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ένα κύμα εκ διαμέτρου αντίθετου από εκείνο που επικρατούσε πριν από λίγα χρόνια για μετατροπή των εγκαταστάσεων πετρελαίου σε φυσικό αέριο.

Μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διπλό επίδομα θέρμανσης σε όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, οι τεχνικές εταιρείες δέχονται «βροχή» τηλεφωνημάτων από διαχειριστές πολυκατοικιών για την επιστροφή στους πιο παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης.

Έως και 3.000 ευρώ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το ποσό της επιστροφής από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο για μια μέση πολυκατοικία φτάνει στα 2.500 με 3.000 ευρώ. Αυτό σε περίπτωση που έχει γίνει η αντικατάσταση, αλλά υπάρχει ακόμα η δεξαμενή.

Αν ο καυστήρας είναι καινούργιος, έχει συντηρηθεί και παραμένει σε καλή κατάσταση μπορεί να επανατοποθετηθεί με ένα κόστος της τάξης των 500 ευρώ. Μια καλή συντήρηση μπορεί να βοηθήσει σε μια μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 20%.

Τα επιδόματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 350 ευρώ, ενώ θα φτάσει τα 700 ευρώ για όσους επιλέξουν τη μετατροπή και τη θέρμανση με πετρέλαιο.

Αυξημένα θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι. Για άγαμο, το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.