Περισσότεροι από 100 ιρακινοί πρόσφυγες Γιαζίντι βρίσκονται έξω από τη δομή προσφύγων στις Σέρρες, που αδυνατεί να τους φιλοξενήσει καθώς είναι υπερπλήρης. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, μάλιστα, περίπου 120 άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, χωρίς φαγητό, νερό και άλλες βασικές ανάγκες.



«Κοιμόμαστε στο έδαφος εδώ και 12 μέρες», δήλωσε στο Euronews ο Fahad, 22 ετών, που κάθεται έξω από τον καταυλισμό. «Κάθε μέρα, παρακαλούμε να μας επιτρέψουν να μπούμε στον καταυλισμό. Κανείς δεν μας βοηθάει. Φοβόμαστε και δεν έχουμε πουθενά να πάμε», τόνισε στη συνέχεια.



Οι Γιαζίντι έγιναν γνωστοί διεθνώς όταν έζησαν μια γενοκτονία καθώς ο ISIS αφάνισε τα χωριά τους με ανηλεείς σφαγές, ενώ μέχρι σήμερα παρατείνεται το μαρτύριο χιλιάδων γυναικών όπως το είχε περιγράψει και η Διεθνής Αμνηστία το 2016: «Αιχμάλωτες γυναίκες και κορίτσια υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, εξαναγκαστικών γάμων, “πωλήθηκαν” ή δόθηκαν ως “δώρα” στους αγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους ή των υποστηρικτών τους και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική αιχμαλωσία».



«Πειστικές αποδείξεις»

Μια ειδική ομάδα έρευνας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τον Μάιο του 2021 ότι είχε συγκεντρώσει τις «σαφείς και πειστικές αποδείξεις» ότι διαπράχθηκε γενοκτονία από τους τζιχαντιστές κατά των Γιαζίντι.

Ο καταυλισμός στεγάζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας των Γιαζίντι στην Ελλάδα, αλλά δεν υποδέχεται πλέον επιπλέον πρόσφυγες, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, πέραν από γυναίκες και παιδιά. «Το στρατόπεδο δεν έχει άλλες θέσεις», είπε μια ελληνική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώνυμα.