Να έχουν εμπιστοσύνη στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, προέτρεψε τους πιστούς ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, κατά την ομιλία του, σήμερα το πρωί, στην Κομοτηνή, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον ιερό καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και χοροστάτησε με αφορμή τη θεομητορική εορτή της Γενέσεως της Θεοτόκου.

 Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες πιστούς που κατέκλυσαν το ναό για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» τόνισε ότι όσο ζει και αναπνέει δεν θα επιτρέψει να χάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσα προβλέπονται από τους ιερούς κανόνες και τις Οικουμενικές Συνόδους ανά τους αιώνες, υπηρετώντας την αλήθεια και την Εκκλησία του Χριστού.

 Ο Παναγιώτατος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον το ποίμνιο δεν έχει εμπιστοσύνη στις συνοδικές αποφάσεις και τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, υποτιμώντας τον ρόλο των κληρικών και των επισκόπων.

 Μάλιστα, σημείωσε με νόημα πως η αμφισβήτηση αυτή εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, για να συμπληρώσει ότι ορισμένοι ζητούν την αποσταθεροποίηση της εκκλησίας.

 Για μια ακόμα φορά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την εκχώρηση του τόμου αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι συνεργάζεται με σχισματικούς, ότι λειτουργεί με αχειροτόνητους επισκόπους, ότι έχει πολιτικές σκοπιμότητες και ότι είναι όργανο της Αμερικής. Στηλίτευσε τη στάση και την αδιαφορία της Εκκλησίας της Ρωσίας ώστε να δοθεί μια βιώσιμη λύση στο ουκρανικό ζήτημα και την προσπάθειά της να υπονομεύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αμφισβητώντας το κανονικό δικαίωμα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκαλεί τέτοιες συνόδους και να προεδρεύει.

 Ο κ. Βαρθολομαίος θύμισε ότι τα όσα έπραξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Εκκλησία της Ουκρανίας τα έπραξε κατά το παρελθόν και για την Εκκλησία της Βουλγαρίας, για την οποία μάλιστα υπήρχε και συνοδικό έγγραφο της Εκκλησίας της Ρωσίας, με το οποίο ζητούσε από την Πρωτόθρονη Εκκλησία να πράξει τα προβλεπόμενα από τους ιερούς κανόνες.

 Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προέτρεψε τους πιστούς να μην παρασύρονται από τα ψεύδη, τις συκοφαντίες και την προπαγάνδα. Υπογράμμισε ακόμα ότι ανάλογη έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης προς την Εκκλησία και τις συνοδικές αποφάσεις υπήρχε και κατά την υγειονομική κρίση, στη διάρκεια της οποίας πολλοί πιστοί ακούγανε διάφορες αλλότριες έξωθεν φωνές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία.


 Θερμή υποδοχή στην Κομοτηνή

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδομής από τους πιστούς και τις τοπικές αρχές της Κομοτηνής, στην οποία έφθασε το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την άφιξη στην πόλη της ιεράς εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί», που μετάφεραν στην Κομοτηνή τα μέλη της ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους.

 Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας καλωσόρισε με θερμά και εγκάρδια λόγια τον κ. Βαρθολομαίο και τον ευχαρίστησε για την ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία του στη Θράκη. Με λόγο συγκινητικό και βαθιά θεολογικό ο κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στις άπειρες χάρες τη Θεοτόκου και πως η παρουσία Της βοηθάει τον σύγχρονο άνθρωπο. Θύμισε επίσης ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κομοτηνή κατά την εκεί παρουσία της ιεράς εικόνας υπενθυμίζει το κανονικό και δίκαιο δεσμό της Αθωνικής πολιτείας με την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

 Ο Σεβασμιότατος ποιμενάρχης της Κομοτηνής παρουσία του Οικουμενικού πατριάρχη τίμησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση της ιεράς μητρόπολης τον πρωτοεπιστάτη της ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους Πανοσιολογιώτατο γέροντα Χριστόφορο Ιβηρίτη για την απόφαση της ιεράς κοινότητας να επιτρέψει την έξοδο της εικόνας της Παναγίας του «'Αξιον Εστί». Τίμησε επίσης τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους και άρχοντα οφικιάλιο του Οικουμενικού Θρόνου επιχειρηματία κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τις ευεργεσίες όπως είπε που πρόσφερε προς την ιερά μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής.

 Μάλιστα, ο Σεβασμιότατος κ. Παντελεήμονας σημείωσε πως η προσφορά και η δράση του κ. Μαρτίνου προς την μητρόπολη είναι σε πολλά επίπεδα χωρίς ποτέ ο ίδιος να τη προβάλει και να τη δημοσιοποιήσει.

 Επίσκεψη στη μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος και τις Σάππες

 Ο Οικουμενικός πατριάρχης λίγο πριν αναχωρήσει από την πόλη της Κομοτηνής έψαλε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής Δαμασκηνού και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος όπου φυλάσσεται η ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης.

 Σύμφωνα με την παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων η ιερά εικόνα της Παναγίας φανερώθηκε (εξ ου και Φανερωμένη) πριν τριακόσια χρόνια στον Οθωμανό κύριο της γης της περιοχής, ο οποίος για τρεις μέρες έβλεπε φωτεινό όραμα ένα σταυρό στην κορυφή ενός δέντρου. Ενημέρωσε κατ΄ εντολήν της Παναγίας τον τότε μητροπολίτη και έσκαψαν στη ρίζα του δέντρου όπου βρήκαν την εικόνα. Η εικόνα διεκδικήθηκε από αρκετούς οικισμούς και ενορίες. Η εικόνα, έπειτα από δέηση του μητροπολίτη, τοποθετήθηκε σε ζωήλατη άμαξα και οδηγήθηκε μόνη της στο μητροπολιτικό ναό της Θεοτόκου.


 Η ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης είναι σεβαστή όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής. Στο μοναστήρι ο κ. Βαρθολομαίος προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα, ευλόγησε τη μοναστική αδελφότητα και εγκαινίασε τη νέα περικαλλή είσοδο του μοναστηριακού συγκροτήματος που κατασκεύασε ο κ. Μαρτίνος μαζί με την περιτοίχιση όλου του μοναστηριακού συγκροτήματος.

 Τελευταίος σταθμός του Οικουμενικού πατριάρχη στην ιερά μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής ήταν η κωμόπολη των Σαπών, όπου τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης για την άφιξή του στην πόλη.