Περιπολίες στο campus του ΕΚΠΑ, ξεκίνησε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, οι 16 αστυνομικοί που αποτελούν την πρώτη διμοιρία που ανέλαβε τα καθήκοντα της φορούν πρασινομπλε στολές με πράσινα καπέλα, φέρουν χειροπέδες και γκλοπ ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και δύο γυναίκες. Οι αστυνομικοί έκαναν την πρώτη τους περιπολία στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, στην Ούλοφ Πάλμε. 

Μάλιστα, επεισοδιακή ήταν η πρώτη μέρα, αφού μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 20:30 στην περιοχή του Ζωγράφου, στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
ffffffffffffffff__1_
ffffffffffffffff__2_
ffffffffffffffff__5_
ffffffffffffffff__7_

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη και εμπόδισαν την είσοδο της πρώτης διμοιρίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στο σημείο, εκτός από τους άνδρες της ΟΠΠΙ, βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ατόμων που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία έριξε αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

hghh

Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου 50 ατόμων που αποσπάστηκε από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο για να διαμαρτυρηθεί κατά την Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εκτόξευσαν πέτρες και αντικείμενα κατά των ανδρών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι έξω από το campus.

llll

Οι αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος, με την ένταση στο σημείο να αποκλιμακώνεται. Έξω από την Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 500 άτομα για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που θα ξεκινούσαν σήμερα τις περιπολίες τους.

Στις 19:00, μερικές εκατοντάδες φοιτητές έφτασαν στο σημείο και διαδήλωσαν ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μετά από κάλεσμα των φοιτητών. Παρών και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καθώς και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Δείτε εικόνες από την πρώτη περιπολία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

5671587
5671588
5671589
5671592
5671619
5671622

Το επόμενο χρονικό διάστημα η δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα τοποθετηθούν αρχικά σε τέσσερα campus: ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ και ΕΜΠ. Στα ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ και ΕΜΠ θα ξεκινήσουν περιπολίες σε δεύτερη φάση.

Να σημειωθεί ότι προϊστάμενοι της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήρθαν το προηγούμενο διάστημα σε επαφή με τους πρυτάνεις και ο καθένας από αυτούς έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα για την φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Βίντεο του Πρώτου Θέματος από την περιπολία 



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες (τουρνικέ), οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.