H αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλά παιδιά, που περιμένουν εδώ και καιρό να χειρουργηθούν.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η χώρα αντιμετωπίζει τραγική έλλειψη στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των νοσοκομείων από γιατρούς και την υπολειτουργία χειρουργείων σε αρκετά νοσοκομεία, όχι μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, λοιπόν, την 1η Σεπτεμβρίου, η πενταμελής επιτροπή των Γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων.

Έτσι, παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, βρίσκονται εδώ και μέρες σε λίστες αναμονής, επιβαρύνοντας περαιτέρω την υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το iatropedia.gr, το αναισθησιολογικό τμήμα του Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκεται σε οριακή λειτουργία εδώ και πολλούς μήνες, καθώς από τις 17 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 10.

Επίσης, οι 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό, χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά.

«Το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιούν συνέλευση και διαμαρτυρία στο νοσοκομείο.

«Έτσι τώρα, η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων, καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποτέ η διοίκηση και το υπουργείο δε φρόντισαν να πάρουν μέτρα», προσθέτουν οι ίδιοι.


Πλεύρης: «Θα βάλουν πλάτη οι ιδιώτες»

Μιλώντας από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της συμπρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλο θέμα με την έλλειψη αναισθησιολόγων συνολικά στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι στη χώρα μας μεγαλύτερο πρόβλημα έχει το ΕΣΥ, καθώς «ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους».

«Έκανα και προσωπικά σύσκεψη με τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης κι έχω ζητήσει για το επόμενο εξάμηνο -και μαζί με τους ΥΠΕάρχες θα γίνει συζήτηση- να έχουμε την κάλυψη και από τους ιδιώτες για να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το αυστηρό άρθρο που υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


Παιδιά σε λίστα για χειρουργείο από το 2018

Σοκάρει η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία Παίδων, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπάρχουν παιδιά, όπως λένε, που περιμένουν σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν από το 2018.

Ακόμη πιο τραγικό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι, οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά έχουν ως αποτέλεσμα, την παρατεταμένη νοσηλεία τους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Στο μεταξύ, το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων.


Επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των νέων γιατρών

Πέρα από τις παραπάνω επιπτώσεις στους παιδιατρικούς ασθενείς, η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων, λένε οι γιατροί, όπως επισημαίνει το iatropedia.gr.

«Ουσιαστικά ένας μεγάλος χρόνος από την εκπαίδευση μας παραμένει αναξιοποίητος και νεκρός, μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες, χρόνος που δεν μπορεί να αναπληρωθεί», υποστηρίζουν οι γιατροί του Παίδων «Αγία Σοφία».