Η ενίσχυση της Άµυνας της χώρας, και µάλιστα µε πρωτοφανή ταχύτητα για τα ελληνικά δεδοµένα (και όχι µόνο), αποτελεί έναν από τους βασικούς βραχίονες της πολιτικής ασφαλείας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Μια πολιτική που προσδιορίζεται µε περισσότερα από 120 εξοπλιστικά προγράµµατα, διαφορετικών επιπέδων έκαστο, συνολικού κόστους άνω των 12-13 δισεκατοµµυρίων ευρώ, πληρωτέων εντός της περιόδου 2020-2034, το 80% των οποίων αφορούν προγράµµατα αναβάθµισης-συντήρησης υπαρχόντων συστηµάτων των Ε.∆. και υλοποιούνται από τον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τους αρχηγούς των κλάδων, µε επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

78
 «∆εν υπάρχει πρόοδος στην οικονοµία χωρίς ευηµερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευηµερία χωρίς ασφάλεια. Γι’ αυτό και αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε µια κατάσταση προβληµατική στις Ένοπλες ∆υνάµεις και προχώρησε σε στοχευµένα προγράµµατα εξοπλισµών. Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα µαχητικά Rafale, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο», τόνισε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή (12/05/2022) ο πρωθυπουργός, επαναδιαβεβαιώνοντας την προαναφερθείσα φιλοσοφία του.

Τα «κλειδιά»

Κάποια από τα εξοπλιστικά προγράµµατα της τριετίας είναι τα εξής:
  1. Απόκτηση 3 (+1 option) φρεγατών Belh@ rra από Γαλλία, συνολικού κόστους (σκάφη, οπλισµός και FOS) περίπου 3,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων, που κατασκευάζεται ήδη, αναµένεται το 2025.
  2. Εκσυγχρονισµός των 4 φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Υδρα», ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  3. Σύµβαση αποκτήσεως 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, συνολικού ύψους 260 εκατ. δολαρίων, που έχει προχωρήσει αρκετά - το πρώτο αναµένεται στα τέλη του 2022.
  4. Απόκτηση 3 (+1 option) νέων κορβετών. Το πρόγραµµα έχει προχωρήσει και είναι στο επίπεδο της ανακοινώσεως του νικητή.
  5. Πρόγραµµα αποκτήσεως 54 τορπιλών «βαρέος τύπου» για τον εξοπλισµό των 4 υπερσύγχρονων υποβρυχίων µας Type214AIP και του αναβαθµισµένου «ΩΚΕΑΝΟΣ», συνολικού κόστους 112 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκε.
  6. Απόκτηση 24 µαχητικών Rafale F3R (18+6, µεταχειρισµένων και καινούργιων) από Γαλλία, µε δυνατότητα µεταφοράς και χρήσεως εξελιγµένων στρατηγικά και µη όπλων του γαλλικού οπλοστασίου.
  7. Αποστολή «Επιστολής Αιτήµατος» (LOR) για την απόκτηση 20 µαχητικών τεχνολογίας stealth F-35A, µε option για άλλα 20, κόστους περίπου 3 δισ. ευρώ (µαχητικά, εκπαίδευση, ανταλλακτικά, υποδοµές).
  8. Προώθηση θεµάτων της «Εν συνεχεία Υποστηρίξεως» (FOS) διαφόρων πτητικών µέσων της Π.Α., όπως η υποστήριξη των µαχητικών Mirage 2000-5, των µεταφορικών C-130Η, των ελικοπτέρων Super Puma κ.λπ.
  9. ∆ιεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαµάτας σε συνεργασία µε τους Ισραηλινούς, τα εγκαίνια του οποίου αναµένονται σύντοµα.
  10. Απόκτηση Μη Επανδρωµένων Αεροχηµάτων (UAV) για διάφορες αποστολές και διαφόρων κατηγοριών. Τα πρώτα από τα οποία, δύο συστήµατα ισραηλινών Heron, έχουν νοικιαστεί για τρία χρόνια και επιχειρούν.
  11. Αναβάθµιση στο Ισραήλ των 19 παλαιότερων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache, των οποίων έχουν σταµατήσει η παραγωγή και τα ανταλλακτικά.
  12. Αναβάθµιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου MLRS που µπορούν να εκτοξεύουν βλήµατα µακρού πλήγµατος ATACMS.
  13. Απόκτηση 72 µεταχειρισµένων αµφίβιων οχηµάτων εφόδου για τους πεζοναύτες, AAV7, από τους Αµερικανούς πεζοναύτες.
  14. Απόκτηση δωρεάν 1.200 µεταχειρισµένων τεθωρακισµένων τροχοφόρων οχηµάτων ασφαλείας (ASV) M1117 Guardian, από τα αποθέµατα του αµερικανικού στρατού.
  15. Απόκτηση υπερσύγχρονου αντιαρµατικού βλήµατος Spike NLOS, της ισραηλινής εταιρείας Rafael, για τον Στρατό Ξηράς (επιθετικά ελικόπτερα) και το Π.Ν. (Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέµου Mark V).
  16. Απόκτηση από τα αποθέµατα του αµερικανικού στρατού 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior, έναντι µόλις 45 εκατ. δολαρίων (ελικόπτερα, το σύνολο των ανταλλακτικών, εκπαίδευση, εξοµοιωτές πτήσεως και εδάφους).
  17. Τροποποίηση Νο 6 της συµβάσεως 034/2003 των 20 µεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, από τα οποία έχουµε παραλάβει 14.
  18. Εγκρίθηκε µε νόµο και υλοποιείται ήδη ο εκσυγχρονισµός 82 µαχητικών F-16 σε «Viper» στην ΕΑΒ.
  19. Τον Ιούνιο του 2020 παρελήφθη η προτελευταία πυραυλάκατος τύπου «Super Vita» (ΤΠΚ «Καραθανάσης») από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος. Η τελευταία (ΤΠΚ «Βλαχάκος»), η οποία ήδη έχει καθελκυστεί, θα παραληφθεί εντός του 2022.
  20. Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συµφωνία µε τις ΗΠΑ για τη FOS των ελικοπτέρων του Π.Ν. τύπου S-70 Aegean Hawk.
  21. Το σχέδιο του νέου νόµου για τις προµήθειες στις Ε.∆. βρίσκεται κατατεθειµένο στη Γραµµατεία της κυβερνήσεως.
  22. Εγκρίθηκε το σχέδιο Νέας ∆οµής ∆υνάµεων 2020-2034, που ανοίγει τον δρόµο για τον εκσυγχρονισµό των Ε.∆