Σειρά προληπτικών μέτρων ελήφθησαν άμεσα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τη Διοίκηση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με αφορμή το σημερινό αιφνίδιο θάνατο της 19χρονης πρωτοετούς μαθήτριας της Σχολής Ευθαλίας Κορδαμπάλου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της Νάπολη στην Ιταλία, όπου είχε μεταφερθεί.

Αυτό γιατί, όπως σημειωνόταν σε σημερινό δημοσίευμα του επίσημου ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ansa.it, επειδή το προηγούμενο λιμάνι που είχαν επισκεφθεί στο πλαίσιο του ΘΕΠ ήταν το λιμάνι της Τύνιδας, όπου οι Δόκιμοι είχαν εξόδους στην ξηρά, και τα συμπτώματα προσομοίαζαν με αυτά των κορονοϊόπληκτων, τόσο η ατυχής Ναυτική Δόκιμος, όσο και οι δύο συμμαθητές της που εισήχθησαν με πυρετό και συμπτώματα τροφικής δηλητηριάσεως, θεωρήθηκαν – προληπτικώς – ως ύποπτα κρούσματα COVID-19 – και ελήφθησαν τα σχετικά μέτρα απομονώσεώς τους.

Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το ΓΕΝ και η ΣΝΔ να λάβουν και αυτοί με τη σειρά τους προληπτικά μέτρα για την προστασία των υπολοίπων σπουδαστών και των μελών των πληρωμάτων των δύο πλοίων που συμμετείχαν στο φετινό ΘΕΠ της Σχολής.

Τα μέτρα αυτά, συμφώνως με τις πληροφορίες της ιστοσελίδος μας είναι τα εξής:

  • Η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», που δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ περιστατικό, ούτε μεταξύ των Ναυτικών Δοκίμων, ούτε μεταξύ του πληρώματος, διατάχθηκε να αποπλεύσει αμέσως από τη Νάπολη με προορισμό την Ελλάδα.
  • Κανένα εκ των δύο σκαφών δεν θα καταπλεύσει στον τελευταίο λιμένα του ΘΕΠ, αυτόν της Σούδας στην Κρήτη και επομένως δεν θα υπάρχουν εκεί έξοδοι Δοκίμων και πληρωμάτων.
  • Το γεγονός αυτό συντομεύει «κατά τι» τη διάρκεια του ΘΕΠ, που υπό κανονικές συνθήκες θα ολοκληρωνόταν στις 29 του μηνός με τον κατάπλου των σκαφών στον λιμένα του Πειραιώς.
  • Το δεύτερο σκάφος, το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», επί του οποίου σημειώθηκαν και τα τρία προαναφερθέντα κρούσματα, παρέμεινε στο λιμάνι της Νάπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμφώνως με ναυτικές πηγές, η νεκροψία – νεκροτομή της άτυχης Ναυτικής Δοκίμου θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς της, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί με φροντίδα του ΓΕΝ αμέσως μόλις είχε εισαχθεί η άτυχη κοπέλα στο νοσοκομείο και πριν τον μετά από λίγες ώρες επελθόντα θάνατό της.