Νέα προβοκάτσια φαίνεται πως στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, επιχειρώντας αυτή τη φορά να «βαφτίσουν» παρενόχληση την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών από αντίστοιχα ελληνικά.

Ειδικότερα τα τουρκικά μαχητικά F-16 θα προχωρούσαν σε προγραμματισμένη εθνική άσκηση με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών Nexus Ace μαζί με ένα AWACS, εντός του FIR Κωνσταντινούπολης. Όμως πριν ενσωματωθούν στην άσκηση αυτή, οι πιλότοι της Τουρκίας εισήλθαν γύρω στις 11 το πρωί στο FIR Αθηνών νοτίως της Λέσβου, χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης, κατά παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σηκωθούν ελληνικά μαχητικά για αναγνώριση.

Όπως υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που μίλησαν το πρακτορείο ειδήσεων Adadolu, «τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του ΝΑΤΟ και δύο τουρκικά F-16 που εκτελούσαν την εκπαιδευτική αποστολή Nexus Ace στο Αιγαίο, παρενοχλήθηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 στις 24 Αυγούστου».



Κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, μάλιστα, «τα ελληνικά μαχητικά τα κλείδωσαν με τα ραντάρ τους».

Στο δημοσίευμα του Anadolu αναφέρεται επίσης ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχοποιεί αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη κίνηση από την Ελλάδα.

Διέψευσε η ελληνική πλευρά

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογους ισχυρισμούς είχε προβεί το υπουργείο Άμυνας της γείτονος και προ δύο ημερών, με την ελληνική πλευρά να διαψεύδει, ξεκαθαρίζοντας, τότε, ότι «τα τουρκικά μαχητικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».