Η σφοδρή κακοκαιρία «χτυπά» τη χώρα με τις ισχυρές καταιγίδες να μετατρέπουν σε ποτάμια τους δρόμους, προκαλώντας διακοπές της κυκλοφορίας τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε το απόγευμα στην Αττική, πλημμύρισαν και έκλεισαν η Πειραιώς, η Ποσειδώνος, η Βουλιαγμένης και το Ελληνικό, ενώ μία γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της στις Τρεις Γέφυρες.

pi__2_
pi__3_
pi__4_
pi__5_
pi__6_
pi__7_
pi__8_
pi__1_

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στο Κερατσίνι λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στην οδό Τριπόλεως από το ύψος της οδού Ιππολύτου έως την οδό Αμαζόνων.

Στο Αγρίνιο, από πτώση κολώνας ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα. Το συμβάν καταγράφηκε στην επαρχιακή οδό Αγρινίου-Αγγελοκάστρου, από πτώση κολώνας της ΔΕΗ τα καλώδια της οποίας κατέληξαν κατά μήκος του οδοστρώματος.

Γιάννενα: Για δεύτερη σερί μέρα προβλήματα από την κακοκαιρία -Πλημμύρισαν ξανά οι δρόμοι

Την επέλασή του και από την πόλη των Ιωαννίνων έκανε το έντονο κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, αφήνοντας πίσω του πλημμυρισμένους δρόμους.

_llllllllllll
llllllllll

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ipeirotika.gr σφοδρή νεροποντή έπληξε την πόλη των Ιωαννίνων το απόγευμα της Τρίτης, με κεντρικούς δόμους να πλημμυρίζουν για ακόμη μία φορά.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι εξαιτίας της έντονης καταιγίδας και στη Λαμία

Όπως διαβάζουμε στο lamiarerport.gr, από τα πρώτα λεπτά των έντονων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας και των προηγούμενων βροχοπτώσεων, δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ φρεάτια «τινάχτηκαν» από την πίεση των υδάτων.

Τα προβλήματα εντοπίζονται, όπως και το προηγούμενο 24ωρο στη Λεωφόρο Καλυβίων, μέχρι τη ΜΕΡΥΠ, Κύπρου και Χαλκομάτας, καθώς και στην οδό Πανουργιά στη συμβολή με την Σατωβριάνδου.

Ωστόσο και κεντρικοί οδοί, όπως η Υψηλάντη και η οδός Καραϊσκάκη, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης, παρουσιάζουν μεγάλο όγκο υδάτων, ενώ κατεβάζουν και φερτά υλικά.

Η διέλευση των οχημάτων στον Ξηριά, στον Κένταυρο, για λόγους ασφαλείας διεκόπη.

Επιπλέον, οι δυνατοί άνεμοι εξακολουθούν και προκαλούν ζημιές σε δέντρα, με πολλά σπασμένα κλαδιά, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κυκλοφορία.

Kαταστροφές, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας, σημειώθηκαν πάντως σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες και τον κρατικό μηχανισμό -όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης- να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Αποφασίστηκε πως αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Πυροσβεστική δέχθηκε 109 κλήσεις, εκ των οποίων οι 102 για αντλήσεις υδάτων και οι επτά για κοπές δέντρων.

Εκτεταμένα ήταν, παράλληλα, τα προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και Τρίπολη όπου καταγράφηκαν ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Πάντως, το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 48ωρο με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,που θα συνοδευτούν από πτώση της θερμοκρασίας.

40 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα στην Αττική

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Αττική ήταν ίσο με 39mm και καταγράφηκε στους μετεωρολογικούς σταθμούς στο Γκάζι και στην Βάρη σε χρονικό διάστημα σχεδόν μιας ώρας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε περισσότερους από 2500 κεραυνούς.

Στο παρακάτω γραφικό παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

meteo

Αρναούτογλου: Σοβαρή η επικείμενη επιδείνωση του καιρού το επόμενο 48ωρο!

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του, προειδοποίησε για σοβαρά, έντονα φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, επισείοντας την προσοχή πολιτών και δήμων. Μάλιστα, ο γνωστός μετεωρολόγος έκανε λόγο για αιφνίδια «πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να προκύψουν από τις εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες» ενώ, όπως τόνισε, δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων (ανεμοστρόβιλων - υδροστρόβιλων!

Η ανάρτηση Αρναούτογλου

«Έκκληση στους Δήμους της χώρας τα επόμενα δύο 24ωρα για έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό ρεμάτων,φρεατίων αλλά και για παρεμβάσεις στην κοίτη ποταμών για την αντιμετώπιση κινδύνων απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να προκύψουν από τις εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες που θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να εκδηλώνονται κυρίως το επόμενο 48ωρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας!

Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων (ανεμοστρόβιλων - υδροστρόβιλων!

Σε κάθε περίπτωση και για καλό και για κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως είναι αναγκαία η επαγρύπνηση αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης!».

Σοβαρή η επικείμενη επιδείνωση του καιρού το επόμενο 48ωρο! Έκκληση στους Δήμους της χώρας τα επόμενα δύο 24ωρα για...

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022

Τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr αναφέρουν ότι η ατμοσφαιρική διαταραχή στα βορειοδυτικά της χώρας, πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, αναμένεται να προκαλέσει για τρίτη ημέρα εκτεταμένη ατμοσφαιρική αστάθεια, με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τρίτης (23/8) θα είναι: Βροχές και καταιγίδες, κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αν. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Αν. Πελοπόννησο και τοπικά σε Θράκη και Κρήτη.

Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Αν. Πελοποννήσου και της Αν. Στερεάς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.

Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς και της Αν. Πελοποννήσου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Τρίτης (23/8) και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

xart

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

ΕΜΥ: Η πρόβλεψη του καιρού ανά περιοχή την Τετάρτη 24/8/22

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και την Τετάρτη (24/8) σε μεγάλο μέρος της χώρας. Βάσει των προγνώσεων, ο καιρός θα αρχίσει να καλυτερεύει και να θυμίζει ξανά καλοκαίρι από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη (24/8), που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι έντονα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κυρίως τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Σε ποιες περιοχές αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα την Τετάρτη 24/8/22

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Τετάρτη 24 Αυγούστου αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς στις Σποράδες. Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 25-26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32-33, στην Ήπειρο από 12 έως 28-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30-31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-4 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Η πρόβλεψη του καιρού μέχρι και τη Δευτέρα 29/8/22

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, την Πέμπτη 25 Αυγούστου στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο

Με αρκετές περιοχές, κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα, να μετρούν τις πληγές τους, το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη και τους με συμμετοχή άμεσα εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αξιολογήθηκε η πορεία της κακοκαιρίας, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, ενημέρωσε πως από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα ενταθεί.

Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Ισχυρή είναι επίσης η σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς.

Εφόσον χρειαστεί, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους φορείς. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.