Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής «Κένταυρος» του κοροναϊού προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (8-14/8/2022) ανήλθαν σε 73.710 , με 258 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους και 118 να είναι διασωληνωμένοι.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μέγαλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κοροναϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστ,  αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό»

Η μετάλλαξη Κένταυρος, όπως σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000.

Σαρηγιάννης για άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε, πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κοροναϊό τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε οτι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση. Δείτε τη συνέντευξη του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Θωμαΐδης: Νέο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο

Εξάλλου και ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως η πανδημία του κοροναϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία και στα νησιά. Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας σημείωσε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση: «Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Όμικρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο» λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.

Για τα εμβόλια ο κ. Θωμαϊδης επισήμανε, ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».