Μία «διαφορετική ερμηνεία» των χθεσινών πρωτοφανών τουρκικών προκλήσεων ανήμερα της Παναγίας με 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, 3 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και 3 εμπλοκές, καθώς και την παράνομη είσοδο στο FIR Αθηνών 18 F-16 από τα οποία τα 10 ήταν οπλισμένα μπορεί να δοθεί αν σκεφθεί κάποιος ότι χθες (συμπτωματικώς;) έφτασε στην Ουάσινγκτων αντιπροσωπεία του Τουρκικού Υπουργείου Αμύνης για την έναρξη συνομιλιών από σήμερα για το θέμα της αποκτήσεως επιπλέον F-16 από την Άγκυρα.

Την «προαναγγελία» του γεγονότος αυτού είχε κάνει ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χαλουσί Ακάρ με δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη “Daily Sabah” της 9ης Αυγούστου ότι «την επόμενη Δευτέρα διαπραγματευτική αντιπροσωπεία θα φτάσει στην Ουάσινγκτων μετά από σχετική πρόσκληση Αμερικανών αξιωματούχων», προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα παραμένει ισχυρώς αντίθετη» στις συνθήκες πωλήσεως που παρουσιάζονται από κάποια μέρη του Κογκρέσου, τα οποία ανησυχούν για την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές τις συνθήκες. Η ευχή μας είναι όπως η Γερουσία άρει όλες αυτές τις αντιθέσεις της» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Θυμίζουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένει σχετική διαβεβαίωση από πλευράς αμερικανικής κυβερνήσεως ότι η έγκρισή τους είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ» και περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα πιστοποιούν ότι τα αεροσκάφη αυτά «δεν θα χρησιμοποιηθούν μη εγκεκριμένες (νόμιμες) υπερπτήσεις» πάνω από ελληνικό έδαφος», δηλαδή να μην χρησιμοποιούνται στις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνι9κά νησιά.

Η αγορά των F-16

Και ενώ αυτές είναι οι ρητές αμερικανικές προϋποθέσεις, την ίδια μέρα που φτάνουν στην Ουάσινγκτων οι Τούρκοι για να συζητήσουν το θέμα της αποκτήσεων των F-16, που έχει δύο σκέλη, την αγορά 40 καινούργιων F-16V και την αγορά 80 κιτ αναβαθμίσεως υπαρχόντων F-16 διαφόρων εκδόσεων της τουρκικής Αεροπορίας σε επίπεδο και αυτά F-16V, συνολικού κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και συμπτωματικώς η μέρα αυτή συμπίπτει με μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές της Ορθοδοξίας, η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στις προαναφερθείσες μαζικές αριθμητικά και αήθεις ηθικά προκλήσεις.

Το ερώτημα είναι ένα μεγάλο «γιατί». Είναι μία απλή «σύμπτωση»; Μάλλον απίθανο!

Είναι ένα «μήνυμα»; Το πιο πιθανό. Μάλλον όμως όχι τόσο προς την Αθήνα, όσο προς την ίδια την Ουάσινγκτων. Σαν να της λέει δηλαδή ότι η Τουρκία είναι μία υπερδύναμη, που δεν δέχεται «όρους», ιδίως τέτοιους όρους, και αν επιθυμεί η Ουάσινγκτων να διαπραγματευτεί θα διαπραγματευτεί χωρίς όρους, δηλαδή ουσιααστικώς κάνοντας αυτό που θέλει Άγκυρα.

Το τι μέλλει γεννέσθαι, το αν δηλαδή περάσει η αλλαζονία και ο εκβιασμός της Άγκυρας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα το δούμε και μάλλον πολύ σύντομα.