Βραδιά πανσελήνου η αποψινή και, όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τους 100 και πλέον αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια, που παρέμειναν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο, πολλά με εκδηλώσεις, έως τα μεσάνυχτα.

Το γεμάτο φεγγάρι δέσποζε στον Αττικό ουρανό χαρίζοντας μαγικές στιγμές στους πολίτες που το θαύμαζαν εντυπωσιασμένοι από την Ακρόπολη, το Σούνιο και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο


5658538__1_

5658591

5658589

5658422

5658536

5658565

5658534

5658564

5658538


«Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»: Η τελευταία πανσέληνος του Αυγούστου

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» κορυφώθηκε στην Ελλάδα στις 04:36 π.μ. το ξημέρωμα της Παρασκευής 12 Αυγούστου — όσοι όμως δεν ξενύχτησαν, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη Σελήνη και το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, που το φεγγάρι μοιάζει λίγο μόνο πιο μικρό. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για υπερπανσέληνο, πράγμα που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στο κοντινότερο σημείο του στη Γη, γνωστό και ως περίγειο, κατά την τρέχουσα τροχιά του.

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» εμφανίζεται εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την υπερπανσέληνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων. Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com. Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο.

Η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac. Γιατί όμως το φεγγάρι του Αυγούστου πήρε το όνομά του από ένα ψάρι; Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.

Η πανσέληνος συμβαίνει περίπου μία φορά το μήνα, όταν ο ήλιος, η Γη και η σελήνη ευθυγραμμίζονται σε μια αόρατη γραμμή 180 μοιρών. Η τροχιά του φεγγαριού διαφέρει κατά περίπου 5 μοίρες από τη Γη, οπότε συνήθως βρίσκεται λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά που βλέπει προς τη Γη. Η επόμενη πανσέληνος θα κορυφώνεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται και «Φεγγάρι του Θερισμού».