Οι 22 δολοφονηµένες γυναίκες είναι ο τραγικός απολογισµός της χρονιάς που πέρασε, τη στιγµή που από την αρχή της χρονιάς έως σήµερα οι γυναίκες θύµατα ανθρωποκτονιών είναι δώδεκα.

Τα τελευταία 24ωρα, η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από τρεις γυναικοκτονίες, που συνέβησαν µε διαφορά µόλις λίγων ωρών η µία από την άλλη. ∆ύο γυναίκες έπεσαν νεκρές µε φρικτό τρόπο από το χέρι του συζύγου τους, ενώ µια 17χρονη κοπέλα βρέθηκε δολοφονηµένη, µε βασικό ύποπτο για το έγκληµα τον 22χρονο σύντροφό της.

Άνδρες που θεωρούν τις συζύγους και τις συντρόφους τους κτήµα τους, φοβισµένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες που γνωρίζουν και δεν µιλούν συνθέτουν το παζλ της έξαρσης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που δυστυχώς καταλήγουν ακόµη και σε ειδεχθή εγκλήµατα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µόνον τους τελευταίους οκτώ µήνες τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. αντιµετώπισαν 5.140 περιστατικά, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του (MEGA), τονίζοντας ότι για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηµατίζονται δικογραφίες.

Η αντιµετώπιση του φαινοµένου της έµφυλης βίας, που δείχνει ριζωµένη στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η πρόληψη, προκειµένου να εξαλειφθούν τέτοιου είδους θλιβερά περιστατικά, απασχολούν την κυβέρνηση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρµόδια για θέµατα ∆ηµογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, στέλνει το µήνυµα ότι στο θέµα των γυναικοκτονιών δεν χωρά µικροπολιτική και στρατόπεδα, ενώ µιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες µε στόχο την εξάλειψη του φαινοµένου.

«Πλέον λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους. Οσες και όσοι ασχολούνται µε τα θέµατα ισότητας ξέρουν ότι οι γυναικοκτονίες υπήρχαν από πολύ παλιά. Οι γυναικοκτονίες είναι ένας επίσηµα αναγνωρισµένος κοινωνιολογικός όρος. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουµε στη διάθεσή µας, βλέπουµε ότι κάθε χρόνο έχουµε έναν αριθµό 12 έως 15 γυναικοκτονιών.

Αυτό δεν σηµαίνει ότι πρέπει να µπούµε σε µια λογική του αν γίνονταν παλιότερα περισσότερες ή τώρα. Ακόµα και µία γυναικοκτονία να γίνεται, είναι έγκληµα, που µε την κατάλληλη ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση µπορεί να αποφευχθεί. Απλώς, στο παρελθόν τα λέγαµε εγκλήµατα τιµής και εγκλήµατα πάθους, δεν τα λέγαµε γυναικοκτονίες. Πρόκειται για εγκλήµατα που έχουν να κάνουν µε το ότι κάποιος θεωρεί τη γυναίκα κτήµα του και κατώτερη. Θεωρεί ότι του ανήκει», επισηµαίνει η υφυπουργός.

Αναφερόµενη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση του φαινοµένου, τονίζει: «Από την πρώτη στιγµή που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα ∆ηµοκρατία, θέλαµε να στηρίξουµε το κοµµάτι της πρόληψης και της αντιµετώπισης της βίας κατά των γυναικών, όχι µόνο για τη συµβατική υποχρέωση της χώρας µας, σύµφωνα µε τη Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και γιατί είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα το να αισθάνονται οι γυναίκες ασφάλεια µέσα στην κοινωνία.

Για τον λόγο αυτόν προχωρήσαµε σε µια σειρά πρωτοβουλιών. Πρώτον, θέλαµε µε δράσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης να κάνουµε γνωστό ότι υπάρχει ένα δίκτυο δοµών στήριξης των γυναικών θυµάτων βίας. Πρόκειται για 44 πλέον συµβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία παρέχεται ψυχολογική, κοινωνική, συµβουλευτική και νοµική στήριξη σε αυτές τις γυναίκες. Παράλληλα, προσφέρεται νοµική συµβουλευτική µε δικηγόρο µέσα στο συµβουλευτικό κέντρο, καθώς πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο».

Παράλληλα, η υφυπουργός σηµειώνει ότι έχει γίνει αυστηροποίηση των ποινών από την τωρινή κυβέρνηση, τη στιγµή που η προηγούµενη είχε µειώσει τις ποινές για αυτού του είδους τα εγκλήµατα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές δράσεις, όχι µόνο από το υπουργείο Εργασίας, αλλά οριζόντια από όλα τα υπουργεία. Ψηφίσαµε τον νόµο και κάναµε κύρωση της σύµβασης για την παρενόχληση και τη βία στον χώρο της εργασίας. Πλέον, όλες οι εταιρείες έχουν κώδικα δεοντολογίας και για την αντιµετώπιση αυτών των φαινοµένων όχι µόνο στον δηµόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τοµέα.

Γίνονται βήµατα αρκετά, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έχουµε µπει σε µια λογική να κάνουµε πράγµατα, ώστε να φτάσουµε κάποια στιγµή στην εξάλειψη του φαινοµένου». Για τα 44 συµβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν από το 2011 στη χώρα µας η υφυπουργός ανέφερε ότι οι υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν, ανεξαρτήτως εισοδηµατικών κριτηρίων, και σε αυτά έχουν απευθυνθεί πάνω από 44.000 γυναίκες.

«∆ίνουµε ψυχολογική στήριξη σε αυτές τις γυναίκες και προσπαθούµε να τους βρούµε δουλειά, έτσι ώστε να βγουν πιο εύκολα από τον κύκλο της βίας. Οι γυναικοκτονίες είναι το ακραίο κοµµάτι της έµφυλης βίας. Υπάρχει η λεκτική βία, η ψυχολογική και η οικονοµική. Στηρίζουµε όλες αυτές τις γυναίκες για να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον».

Η κ. Μαρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε επίσης στους 19 ξενώνες φιλοξενίας για θύµατα ενδοοικογενειακής βίας, που λειτουργούν σε συνεργασία µε δήµους σε όλη την Ελλάδα. Εκεί διαµένουν µέχρι να σταθούν ξανά στα πόδια τους τα θύµατα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους. Ακόµη µία σηµαντική πρωτοβουλία για την υποστήριξη των κακοποιηµένων γυναικών είναι τα προγράµµατα που έχουν διαµορφωθεί για την εργασιακή και κοινωνική τους αποκατάσταση: «Τα στοιχεία που έχουµε στη διάθεσή µας δείχνουν ότι ένα µεγάλο ποσοστό των γυναικών που είναι θύµατα ενδοοικογενειακής βίας είναι άνεργες. Σε συνεργασία µε τη ∆ΙΠΑ (πρώην ΟΑΕ∆) διαµορφώσαµε προγράµµατα ώστε να βρίσκουν αυτές οι γυναίκες δουλειά και να µπορούν πολύ πιο εύκολα να φεύγουν, πολύ περισσότερο δε όταν υπάρχουν ανήλικα παιδιά».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/08/2022