Άψογες και αψεγάδιαστες είναι οι ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τις οποίες ο Οργανισμός μας ενημερώνει για την καταγραφή κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

Το λέμε αυτό, γιατί οι εν λόγω ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δεν αναφέρουν ούτε πότε ταξίδεψαν τα κρούσματα στο εξωτερικό ούτε σε ποια νοσοκομεία προσήλθαν με συμπτώματα ούτε σε ποια πόλη βρίσκονται τα νοσοκομεία ούτε εάν πρόκειται για νοσοκομεία του ΕΣΥ. Έτσι ακριβώς πρέπει να πράττει ο ΕΟΔΥ, εάν θέλει να τηρούνται από όλους οι αρχές του ιατρικού απορρήτου, το οποίο είναι πολλές φορές κρίσιμο για την προστασία της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των ασθενών.

Αντιθέτως, διαβάσαμε σήμερα, Σάββατο 6 Αυγούστου, ρεπορτάζ τα οποία μας “ενημερώνουν” για τη νοσηλεία ασθενή με ευλογιά των πιθήκων, ρεπορτάζ τα οποία “φωτογραφίζουν” τον ασθενή, αφού “μαρτυρούν” την ηλικία του με ακρίβεια, καταγράφουν το νοσοκομείο στο οποίο εκείνος νοσηλεύεται, προσδιορίζεται η ημέρα, κατά την οποία ο εν λόγω ασθενής προσήλθε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα.

Τελικά, μόνο για το ονοματεπώνυμο του εν λόγω ασθενή δεν μας “ενημερώνουν” τα σχετικά ρεπορτάζ και δίνουν “έδαφος” για την ενδεχόμενη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και την ενδεχόμενη καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του ασθενή.