BARDINOGIANNH
Ελλάδα

Μαριάννα Βαρδινογιάννη στα Παραπολιτικά για την απονομή του Βραβείου Nelson Mandela: Κινητήριος δύναμη είναι μόνο η αγάπη

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μοιράζεται στα «Π» τα συναισθήματά της μετά την απονομή του Βραβείου Nelson Mandela από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999, με δράση και αναγνώριση που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της χώρας μας στους τομείς του ανθρωπισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού και της παιδείας.

Πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια, πρόεδρος, και, κυρίως, ψυχή, των Σωματείων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», και δημιουργός της πρώτης και μοναδικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στη χώρα μας, αλλά και της πρώτης και μοναδικής Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην Ελλάδα, στην οποία έχουν μέχρι σήμερα σωθεί χιλιάδες παιδιά με καρκίνο, όχι μόνο από την πατρίδα μας, αλλά από τα Βαλκάνια, ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και χώρες της Αφρικής.

H κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μια γυναίκα σύμβολο, με διεθνή ακτινοβολία, είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει λάβει από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας, ενώ το έργο της έχει τιμηθεί με εκατοντάδες διακρίσεις. Ανάμεσά τους: τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο και το Βραβείο «Ripple of Hope» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights».

Η ύψιστη αναγνώριση του αγώνα της για ένα καλύτερο αύριο ήρθε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το Βραβείο Nelson Mandela 2020, το οποίο απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την τελετή απονομής σε μια πανηγυρική συνεδρίαση στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας, η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μιλά στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τονίζοντας πως το θεμέλιο του τεράστιου έργου προσφοράς της είναι μόνο «η αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Κυρία Βαρδινογιάννη, τι σημαίνει για εσάς το Βραβείο Nelson Mandela 2020 από τον ΟΗΕ;

Η βράβευση από τα Ηνωμένα Εθνη αποτελεί εξαιρετική τιμή. Μια τιμή που δέχτηκα με μεγάλη ευγνωμοσύνη, αλλά και με μεγάλη ταπεινότητα, καθώς ήταν κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ στη ζωή μου. Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί αναγνώριση ενός έργου που δεν έχω κάνει μόνη μου. Ηταν μια δικαίωση για τους Ελληνες που εδώ και 30 χρόνια στέκονται στο πλευρό μου. Είχα πάντοτε στο πλευρό μου την ελληνική κοινωνία. Στο πρόσωπό μου, λοιπόν, δικαιώθηκε ένας αγώνας ζωής για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, στον οποίο συστρατεύθηκαν όλοι οι Ελληνες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Και πάνω από όλα τα χιλιάδες παιδιά, που έγιναν η πηγή δύναμής μας σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια.

Είστε μια γυναίκα που δεν σταματά να προσφέρει, ανοίγοντας την αγκαλιά της σε όποιον έχει ανάγκη. Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δράση σας;

Κινητήριος δύναμη είναι μόνο η αγάπη. Η προσφορά στον συνάνθρωπο, στην πατρίδα και στην κοινωνία είναι για εμένα έννοιες αυτονόητες. Αποτελούν το πρώτο μάθημα ζωής που πήρα από την αγαπημένη μου μητέρα, η οποία πάντοτε μου έλεγε πως «τις ευλογίες που μας χαρίζει ο Θεός πρέπει να τις μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας». Στα 35 χρόνια της δράσης μου γνωρίζω καλά πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο, μεγαλύτερη ευλογία από το να μπορείς να προσφέρεις, να αλλάξεις τις ζωές των συνανθρώπων σου προς το καλύτερο, να «κάνεις τη διαφορά στις ζωές των άλλων», όπως είπε ο Nelson Mandela στα σοφά του λόγια.

Πώς αντιλαμβάνεστε την παρακαταθήκη του Nelson Mandela, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και αβεβαιότητας όπως είναι η σημερινή;

Θεωρώ πως η παρακαταθήκη και το παράδειγμα ζωής του φωτισμένου Nelson Mandela μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα και τον φάρο για την κοινωνία μας. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τις υπέρτατες αξίες που μπορούν να αποτελέσουν θεμέλιο για ένα καλύτερο αύριο: την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δημοκρατία. Και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τα ιδανικά αυτά, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή δεν είναι να μην πέσουμε, αλλά να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε», είναι μία από τις πιο εμβληματικές του φράσεις, που κρατώ στη ζωή μου σαν πολύτιμο φυλαχτό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, οι επόμενοι στόχοι που έχετε θέσει;

Στη ζωή μου μιλώ πάντοτε με έργα και όχι με λόγια. Οι βάσεις για τους επόμενους στόχους μας έχουν ήδη τεθεί και κινούνται σε δύο βασικούς άξονες.

Αφενός σε ό,τι αφορά την Ογκολογική μας Μονάδα ήδη έχουμε μπει στον τομέα της έρευνας, ενώ μέσα από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας εφαρμόζουμε τις πιο πρωτοποριακές θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο, στοχεύοντας να θεραπεύουμε 4 στα 4 παιδιά μας. Παράλληλα, μέσα από το Ιδρυμά μας συνεχίζουμε το ανθρωπιστικό έργο για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και δίνουμε βάση στον τομέα της εκπαίδευσης γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30 Ιουλίου 2022