Ευνοικοί για τους παραθεριστές του Αυγούστου αποδεικνύονται οι βοριάδες που πνέουν στο Αιγαίο πέλαγος, καθώς διώχνουν τις μέδουσες από τα παράλια.

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο τμήμα των ελληνικών ακτών είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και πλέον εντοπίζονται κυρίως στον Αργοσαρωνικό, στις Κυκλάδες, και τα νησιά του Ιονίου.

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι μέδουσες δεν μετακινούνται αυτόνομα, αναζητώντας τροφή, καλύτερες συνθήκες θαλάσσιου περιβάλλοντος προς αναπαραγωγή κ.λπ, αλλά χάρη στα θαλάσσια ρεύματα. Οπότε, ο παράγων άνεμος είναι καθοριστικός για την ενίσχυση ή αποκλιμάκωση που εμφανίζει η συγκέντρωση πληθυσμού, εν προκειμένω των μωβ μεδουσών.

Οι ωκεανολόγοι επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση και η άνοδος της θερμοκρασίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη μαζική μετανάστευση προς το Αιγαίο και το Ιόνιο θαλασσίων οργανισμών όπως οι μέδουσες (καθώς και άλλων, ελάχιστα φιλικών προς τον άνθρωπο ειδών, όπως λ.χ. οι λαγοκέφαλοι). Οι ειδικοί επιστήμονες, δε, τονίζουν ότι το κοινό δεν θα πρέπει να παρασύρεται από μια παροδική ύφεση. Οι μωβ μέδουσες ακολουθούν έναν κύκλο παραμονής ανά γεωγραφική περιοχή τριετούς, περίπου, διάρκειας.

Αν, λοιπόν, ισχύει αυτό ως κανόνας, τότε η πλήρης απαλλαγή των ελληνικών παραλιών από τις μωβ μέδουσες αναμένεται τον ερχόμενο χειμώνα. Συνεπώς, επί του παρόντος απαιτείται προσοχή και ενημέρωση, τόσο για τα παρεπιδημούντα είδη μεδουσών, όσο και για τις όποιες παρενέργειες μπορεί να επιφέρει η τυχαία επαφή μαζί τους. Διότι εκτός από τις μωβ, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέδουσες, στην πλειονότητά τους ακίνδυνες.

Σε γενικές γραμμές παρατηρείται μείωση του πληθυσμού τους. Μετά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι βοριάδες απομάκρυναν τις μωβ μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες του Αργοσαρωνικού, ωθώντας τες προς τις Κυκλάδες. Αντιστοίχως, παρόμοια μετακίνηση υπήρξε στην Κέρκυρα.

Όσον αφορά το μέλλον, οι ειδικοί λένε ότι έγκυρη βάση για την πρόγνωση θα είναι η εικόνα των ελληνικών ακτών το φθινόπωρο. Εάν τον Οκτώβριο οι μωβ μέδουσες έχουν εξαφανιστεί, τότε το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται οι παραλίες της Ελλάδας να είναι καθαρές από μέδουσες.

Ως προς τις πηγές πληροφόρησης, συνιστάται στους παραθεριστές και τους λουόμενους να συμβουλεύονται το Jellyreport, το εβδομαδιαίο δελτίο για τις μέδουσες, όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπο www.biodiversitygr.org από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Επίσης, από τον ίδιο οργανισμό έχει δημιουργηθεί στο Facebook η σελίδα «Μέδουσες στην Ελλάδα» (https://www.facebook.com/groups/medouses), ενώ χρήσιμο παραμένει το iNaturalist.