Συνεκπαιδεύσεις Μονάδων του Ελληνικού Στόλου με μονάδες της Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ-2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG-2), το τμήμα της που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών, καθώς και της Δυνάμεως Αντιτορπιλλικών 28 (Destroyer Squadron 28/ DESRON 28) πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 23 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 (και ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΓΕΕΘΑ), στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προαναφερθείσες συνεκπαιδεύσεις, που οργανώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ και υλοποιήθηκαν από το Αρχηγείο Στόλου, διεξήχθησαν με τη μορφή PASSEX (Passing Exercise) ως εξής:

Στη συνεκπαίδευση του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2022 συμμετείχαν η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», τύπου MEKO-200HN, με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) FGS “BONN” στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων.
29_jul_006

Στη συνεκπαίδευση της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2022 συμμετείχαν η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», τύπου “Standard” (S”), με το Αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS “COLE” και την ιταλική φρεγάτα ITS “ALPINO” της Δυνάμεως DESRON 28 στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Ιονίου.
29_jul_008

«Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και Διοικητικής Μέριμνας. Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.
29_jul_004

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς επί της φρεγάτας επιβαίνουν οι Ναυτικοί Δόκιμοι, στο πλαίσιο της εκτελέσεως του φετινού Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) αυτής, με αποτέλεσμα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας γι’ αυτούς πρακτικής εκπαιδεύσεως εν πλω και μάλιστα με μονάδες ξένων πολεμικών ναυτικών, συνδυάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το τερπνόν μετά του ωφελίμου!