Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μίλησαν η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι ήταν αναμενόμενη η έκρηξη των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες , λόγω της μεγάλης κινητικότητας που υπάρχει μεταξύ των νομών της επικράτειας και του τουρισμού, αλλά η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη.

Στα νοσοκομεία υπήρξε αύξηση στις νοσηλείες των απλών κλινών του κοροναϊού.

Ακόμα, η κ. Παγώνη είπε ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε στην φάση της σταθεροποίησης στον αριθμό των κρουσμάτων, με το ιικό φορτίο να είναι υψηλό σε συγκεκριμένα νησιά.

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, η πρόεδρος επισήμανε ότι μετά από δύο χρόνια οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πρέπει να κάνουν, δηλαδή τη χρήση μάσκας σε περίπτωση συνωστισμού και το αντισηπτικό.

Από τη μεριά του, ο κ. Σαρηγιάννης για την πορεία των κρουσμάτων δήλωσε: «Εάν είχαμε την ημερήσια ενημέρωση, σήμερα θα βρισκόμασταν περίπου στα 18.000 κρούσματα. Σε σύνολο του γενικού πληθυσμού της χώρας ανά εβδομαδιαίους μέσους όρους, θα βλέπουμε μία πτωτική τάση, αλλά δεν θα είναι γρήγορη».

Για τα μέτρα προστασίας ο καθηγητής σημείωσε: «Κακώς να υπάρχει τόση χαλάρωση, καλώς να μην είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αλλά είναι παράλογο να είσαι μέσα σε ένα πλοίο γραμμής χωρίς μάσκα. Ακόμη και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς».