Νέες προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας σημειώθηκαν σήμερα με πλήθος παραβάσεων, παραβιάσεων και μία υπέρπτηση, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα.

Συμφώνως με αυτά, σήμερα, 7 σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών (μία τριάδα και 6 «ζευγάρια» F-16), καθώς και δύο μεμονωμένα Μη Επανδρωμένα Αερο-οχήματα (UAV), συνολικώς 17 αεροσκάφη, από τα οποία 4 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 80 (!!!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 80 παραβιάσεις του ΕΕΧ, οι 37 πραγματοποιήθηκαν από τα μαχητικά, ενώ οι υπόλοιπες 43 από τα UAV. Μία από τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν από τα μαχητικά, στις 15:02, ήταν η υπέρπτηση που σημειώθηκε από ένα «ζευγάρι» F-16 που πέταξαν πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι, στα 19.000 πόδια!

Σε όλες τις περιπτώσεις, «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν άμεσα για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.